REVIEW

Buena Vista Social Club`s Ibrahim Ferrer & Omara Portuondo - Rhytms del Mundo

Jeroen de Jong | 12 juli 2007

Op deze lekkere zomer-cd staan 16 bekende popnummers, die allen in een Cubaans jasje zijn gestoken door de Buena Vista Social Club. De CD is een product van de Artists` Project Earth (APE), dat tot doel heeft een bijdrage te leveren aan fondsenwerving en bewustzijn met betrekking tot milieurampen en klimaatverandering.

Daartoe is de CD gestoken in een milieuvriendelijk kartonnen doosje en wordt per verkocht exemplaar minimaal £ 2,- gedoneerd aan APE. Er staat ook een grote, rode, energieverslindende Amerikaanse oldtimer op de hoes, maar vermoedelijk is dat bedoeld om het bewustzijn te richten op het Cubaanse karakter van de muziek. Het project levert wel enkele verrassende resultaten op.

Clocks van Coldplay blijft goed overeind, een vleugje loomheid gelardeerd met goed getimede, vette blazers-licks: een lekkere combinatie. Ook het Dancing Shoes van de Arctic Monkeys smaakt goed met Cubaanse saus. Het opzwepende karakter blijft behouden en is goed verenigbaar met de Caribische inslag van de ritme-sectie. Een minder geslaagd voorbeeld is het I still haven`t found what I`m looking for van U2. Misschien komt het door het door mij aan dit nummer verbonden jeugdsentiment, maar de nieuwe versie is een slap en zeurderig aftreksel geworden van het expressieve origineel. Fragilidad van Sting is wel weer een nummer dat zich goed leent voor the Buena Vista Sound. Nu heeft de oorspronkelijke versie al een syncopisch karakter en dat maakt de gedaantewisseling wat eenvoudiger, maar niettemin: een goed resultaat. Datzelfde geldt voor het nummer Don`t know why van Vanya Borges.

Je hoeft niet ver van huis te gaan om hier het lome hangmatgevoel in het nummer te vlechten. Lekker achterover hangen en oogjes toe dus. Tot slot worden we getrakteerd op een duet tussen Ibrahim Ferrer en Omara Portuondo met een ode aan de filmklassieker Casablanca (As time goes by). Fraai gezongen door twee mensen die nog jong waren toen de film uitkwam. Ik neem aan dat bij hen het jeugdsentiment stimulerend heeft gewerkt om er een geslaagde bewerking van te maken, want het is een waardig slot van deze leuke CD.

Kortom: een prettige CD als achtergrond bij de zomerbarbecue of om `s avonds in de bank van te genieten met een wit wijntje erbij.

Aanvullende informatie:
http://www.rhythmsdelmundo.com


EDITORS' CHOICE