REVIEW

Ferschtman/Barnatan – Works for Piano & Violin


Ferd Op de Coul | 12 juli 2007

Violiste Liza Ferschtman en pianist Inon Barnatan treffen zonder mankeren de roos met hun eerste cd waarop de Sonate nr 10 op.96 in G voor piano en viool van Ludwig van Beethoven en Schuberts Fantasie voor piano en viool in C, D. 934  met als toegift de viool-versie van Schuberts lied “Sei mir gegrüsst” D 741.

Zijn decennia lang sonates in zwang geweest waarin of de viool of de piano de leidende partij speelden; Mozart heeft aan daar een eind aan gemaakt  door zowel de viool- als de piano-partij volstrekt gelijkwaardige en evenwichtige functies te verlenen, wat door Beethoven, Schubert en tallozen na hen, als de enig normale praktijk werd beschouwd die er toe leidt dat zoals op deze Challenge-cd, de stukken voor “piano en viool” worden aangeduid.

Maar dat blijft om het even. Viool en piano gaan volledig samen.  Liza Ferschtman, winnares van de Nederlandse Muziekprijs 2006, is  een formidabele violiste die als het ware instinctief de lyrische en dramatische  expressies in deze stukken van Beethoven en Schubert laat klinken en “zingen”, puur, zonder effectbejag of opsmuk en dat is perfect in overeenstemming met de opvattingen van de eveneens uitstekende pianist, Inon Barnatan. Dit is samen muziek maken op het hoogste niveau, geweldig!


Aanvullende informatie:
Liza Ferschtman, viool.Inon Barnatan, piano:
Beethoven – Sonate nr 10 in G op.96 en
Schubert – Fantasie in C gr.t. D 934 op. posth. 159
en “Sei mir gegrüsst” D 741 op.20 nr 1
Challence cd, plm 54 min.

EDITORS' CHOICE