REVIEW

Anjani - Blue Alert

Jan Luijsterburg | 05 juli 2007

Anjani Thomas is één van de zangeressen die al jarenlang als tegenwicht fungeert voor de even unieke als beperkte stem van Leonard Cohen. Tevens speelt ze piano en componeerde mee aan het laatste album van de oude meester, Dear Heather. Op Blue Alert staat ze voor het eerst zelf in de spotlight. Cohen produceerde en componeerde samen met Anjani tien ingetogen songs voor laat op de avond.

Anjani is afkomstig van Hawaï, maar speelde al geruime tijd in een New Yorkse jazzclub toen ze begin jaren ‘80 opgemerkt werd door Cohen en met hem ging samenwerken. De sfeer van zo’n zwoele nachtclub kenmerkt het soloalbum. Zacht gezongen, minimaal begeleid, slechts op enkele nummers is iets anders te horen dan Anjani’s stem en toetsen.

Een paar dichtregels van de oude meester die Anjani bij toeval vond waren de aanleiding tot de titelsong, tevens openingsnummer en prijsnummer van het album. Cohen was zo onder de indruk dat hij meer ongepubliceerde teksten aanbood. Blijkbaar had Anjani dat zetje nodig: met een paar woorden als startpunt heeft ze tien sterke ballads gecomponeerd.

Blue Alert heeft nadrukkelijk een enkele sfeer, er is niet gestreefd naar zoiets als afwisseling. Dat heeft zijn voor en nadelen. Je wordt niet uit de stemming gehaald, maar op den duur wordt je wel een beetje wee van al die bezonkenheid.

Het is geen album dat constant de aandacht opeist, waarmee het ideaal is als achtergrond. Smaakvolle haardvuurmuziek zou je het kunnen noemen, voor bij een glaasje wijn en een nootje, en ik bedoel dit niet vervelend. Een aangename stem die emoties overbrengt, mooie productie, niet al te glad en met heel veel sfeer. En die titelsong is werkelijk onvergetelijk, een nummer waar de hele CD op blijft drijven.


Aanvullende informatie:
10 tracks, speelduur: 40:32
Label: Columbia
Distributie: Sony/BMG
Website: http://www.anjani-music.com


EDITORS' CHOICE