REVIEW

Kraak & Smaak, The Remix Sessions

Jan de Jeu | 21 juni 2007

Nu zij van het Nationaal Popinstituut een Duiveltje uitgereikt hebben gekregen mogen zij zich ook officieel de beste DJ formatie van Nederland noemen. Na hun Australische tour en hun kortgeleden afgeronde tour door Amerika is het wellicht beter om te praten over Crack & Smack, de naam waaronder dit Leidse producerstrio in het buitenland bekend staat.

Kraak & Smaak, The Remix SessionsDe band, bestaande uit platenzaakeigenaar en DJ Mark Kneppens, clavenist Oscar de Jong en DJ Wim Plug, startte in 2003 met het samplen van vinyl waarmee aantrekkelijke dancetracks gemaakt werden. Tijdens hun DJ sets draaiden zij, o.a. op hun vaste draaiavond in 013 in Tilburg, niet alleen funky breakbeat maar ook house, electro en hiphop.

In 2005 kwam hun debuutalbum Boogie Angst uit; een verzameling van zeer dansbare breakbeat, jazz, funk en hiphop. Deze schijf werd later nog eens uitgebracht als limited edition waarbij naast het originele album een extra schijf met remixes toegevoegd werd.

Sindsdien zijn er door de drie onvermoeibare heren uiteraard opnieuw vele mixes gemaakt. Ditmaal met geweldige artiesten waaronder Fort Knox Five, Mark Rae, Max Sedgley, Jamiroquai ( het funky ‘electric mistress’) en Richard Dorfmeister.
Veel van die remixes – waarvan een aantal tot nu toe slechts op vinyl verkrijgbaar was - zijn te vinden op het nieuwe dubbelalbum The Remix Sessions. Op CD 1 (Smaak) zijn de luisternummers te vinden terwijl op CD 2 (Kraak) het uptempo werk een plek gevonden heeft. Beste nummer naar mijn smaak is Mark Rae’s Medicine. Maar ook de drie eigen nummers zijn sterk. Het ooit ter gelegenheid van een feest zeer beperkt uitgebrachte ‘Real Pain’, ‘Everything Is Plastic’ dat eerder diende als B kant van een single en de Noogman (Kneppers en de Jong) remix van ‘No Sun In The City’.
Absolute ster blijft Oscar de Jong die groovet op een wijze die slechts weinigen hem nadoen.


Aanvullende informatie:

Format: CD
Label: PIAS


EDITORS' CHOICE