REVIEWPure Digital

Pure Evoke-3

Het Britse merk Pure Digital brengt met de Evoke-3 een zeer geavanceerde draagbare radio op de markt, die iedere liefhebber van dit soort apparaten zal doen watertanden en ongetwijfeld een nieuwe groep liefhebbers zal creeren. De draagbare radio-cassetterecorder heeft de afgelopen jaren heel stilletjes een ware metamorfose ondergaan. Niet alleen is het cassettebandje vervangen door een digitaal SD-kaartje, ook de analoge tuner is vervangen door een digitale DAB-tuner.

De digitale technieken in het apparaat maken dingen mogelijk die voorheen gewoon niet uit te voeren waren met een draagbare radio. Met één druk op een knop kun je de radio op pauze zetten. Nog een keer op de knop drukken heeft tot gevolg dat het programma weer wordt voortgezet. Maar je kunt ook terugspoelen en even luisteren of je die boude uitspraak wel echt goed had verstaan. Op het interne geheugen van de radio wordt continu het lopende programma opgenomen, wat pauzeren, vooruit- en terugspoelen zo gemakkelijk maakt. Het interne geheugen heeft voldoende capaciteit voor circa 20 minuten pauze en heen- en weerspoelen.

Pure Digital Evoke-3

Aan de voorkant van het apparaat zit een gleuf waarin een SD-kaartje geschoven kan worden. Hierop kun je met een druk op de opnameknop het programma opnemen waarnaar je zit te luisteren. Ook kun je muziek beluisteren die op een SD-kaartje staat. Handig, want op een 2 Gb SD-kaart kun je ca. 30 uur (gecomprimeerd in 128 kbit/s) muziek kwijt! Opnemen doet het apparaat in MP-2 formaat, dat desgewenst op een PC kan worden opgezet in MP-3 of andere formaten. Op mijn Windows XP PC zonder speciale software was de Media Player in staat om de MP-2 bestanden direct af te spelen. Wil je de opgenomen bestanden op een MP-3 speler afspelen, dan kan het nodig zijn om de MP-2 bestanden om te zetten in MP-3.

Nog een handige feature van het apparaat: het is voorzien van een complete tijd- en wekkerfunctie. Handig natuurlijk voor als je vroeg moet opstaan, maar ook een opname kan op tijd worden geprogrammeerd. Of nog handiger: met EPG. EPG staat voor Elektronische Programma Gids. Digitale radio stuurt een EPG signaal mee waardoor je op het fraaie grote display kunt zien welke programma er wordt uitgezonden. Met EPG kun je ook eenvoudig het programma selecteren dat je wilt opnemen of beluisteren.

Pure Digital Evoke-3

Naast een digitale DAB tuner heeft het apparaat ook een analoge tuner aan boord waarmee FM stations kunnen worden ontvangen. Dat is maar goed ook, want in Nederland lopen we een beetje achter op het gebied van digitale radio. Op dit moment kun je in Nederland met het apparaat een stuk of 10 digitale zenders ontvangen. De verwachting is dat dat de komende tijd wel gaat veranderen, maar helaas hoort Nederland niet bij de voorlopers op het gebied van het implementeren van nieuwe technieken. Dit najaar komt er een frequentieveiling, zodat DAB dan eindelijk goed van de grond kan komen.


EDITORS' CHOICE