REVIEWMelody HiFi

Melody Astro Black 22

Melody Valve HiFi Pty werd in 1987 opgericht door de elektronicus Shi He Wang. Zijn opmerkelijke onderneming is gevestigd in Melbourne, Australie. We hebben het hier dus over een 20 jaar oude onderneming met de nodige ervaring, iets wat steeds zeldzamer wordt (met name in de elektronicabranche; luidspreker- en platenspelerfabrikanten blijken het gemiddeld het langst uit te kunnen houden). Melody heeft de afgelopen jaren vooral naam gemaakt met hun SP 3 (met 5881`s) en SP 9 (met KT 88`s) geïntegreerde buizenversterkers, die wereldwijd goed werden ontvangen door liefhebbers en de pers. Sindsdien heeft men in Melbourne een geheel nieuwe versterkerlijn ontworpen die de naam Astro Black draagt.

De reden van die space age-achtige benaming wordt meteen duidelijk wanneer men een blik op ├ę├ęn van de Astro Black modellen werpt. De vormgeving bestaat uit vloeiende lijnen gekoppeld aan een stijlvolle uitstraling. Het gehele chassis (inclusief de transformatorkappen) is in een rijke hoogglans (piano)lak afgewerkt. Zelfs de met silkscreening aangebrachte letters en cijfers zijn specifiek gekozen om de Astro-stijl te complementeren.

Recensie Melody Astro Black 22 versterker

Naast de (volgens dezelfde stijl vormgegeven) Pure Black voorversterker en de vier Pure Black eindversterkers zijn er momenteel vier geïntegreerde Astro Black modellen; de 8, 22, 50 en 40. De modellen 8 en 22 zijn de meer kostbare typen omdat zij respectievelijk met de alom geliefde en kostbare 300B en 2A3 buizen werken. De 50 en 40 zijn KT 88 en EL34 versterkers en daarom meer geschikt voor weergevers die wat minder gemakkelijk in beweging komen. Gezien de 300B, KT88 en EL34 veelbesproken buizen zijn werd de Astro Black 22 met zijn 2A3 buizen gekozen voor deze recensie.


2A3

Recensie Melody Astro Black 22 versterker 2A3 Sovtek buisDeze buis wordt soms gezien als het minder daadkrachtige zusje van 300B. Alhoewel ze in sommige opzichten enigszins op elkaar lijken heeft de 2A3 een nog langere historie en kan daarom ook worden gezien als een voorouder van de 300B. De 2A3 stamt uit 1932 (de 300B kwam op de markt in 1938, als opvolger van de 1936 300A) en is een triode van het zuiverste water. Dat maakt hem natuurlijk erg interessant voor Voight-volgers (Paul Voight was jarenlang werkzaam als hoofdontwerper voor het legendarische Britse merk Lowther, wat overigens nog steeds bestaat) die hun breedband weergevers graag aansturen met een minimalistische buizenversterker. In `SET` (Single-Ended Triode) versterkers zal de 2A3 in zijn eentje zo`n 3,5 Watt kunnen leveren terwijl de 300B in sommige Single Ended schakelingen meer dan 7 Watt kan halen (wat het geval is bij de Melody Astro Black 8). Waarschijnlijk heeft Melody daarom voor een push-pull 2A3 schakeling gekozen, waarmee een -voor deze buis- behoorlijk vermogen kan worden geleverd. Melody past voor hun Astro Black 22 versterker de Sovtek 2A3 buis toe die net als het origineel uit 1932 van een enkelvoudige anode (Single Plate) is voorzien die bij de Sovtek versie kruisvormig is uitgevoerd en een mica steunplaat heeft.

MERK

EDITORS' CHOICE