REVIEWDenon

Goldring Elite en Denon DL 103R

Kilian Bakker | 31 mei 2007 | Denon

Goldring en Denon. Beide hebben een lange historie maar er is nog een overeenkomst tussen deze twee fabrikanten; ze maken allebei al decennia lang hoogwaardige pick-up elementen. Tonar stelde de Goldring Elite en Denon DL 103 R ter beschikking zodat deze twee low-output en `high value for money` aftasters onder de loep konden worden genomen.

Tonar is een bedrijf met een lange historie waar men veel ervaring heeft op het gebied van pick-up elementen, naalden en de daarbij benodigde accesoires. Tonar`s element-expert Bob Jansen heeft vele jaren ervaring met de meest uiteenlopende analoge aftasters wat betekent dat hij ook eigenaren van esoterische platenspelers kan helpen met advies en het vinden van het juiste element. In een recent telefoongesprek met Bob kwam de Goldring Elite ter sprake (ik had vorig jaar drie Goldring elementen gerecenseerd en hij vroeg mij, of ik de Elite al eens had gehoord).

De Elite is een hoogwaardig Moving Coil element met een composiet behuizing en een met zilverdraad gewonden generator. Dat bracht ons op het idee om de DL 103 R, een speciale versie van Denon`s klassieke MC element, voorzien van `6N` koperspoelen, ook eens te beluisteren. We hebben het hier dus over een modern `high-tech` ontwerp (de Goldring) en een professionele klassieker (de Denon) en daarom werd besloten om ze apart te testen maar wel in één artikel te beschrijven omdat ze qua historie, no-nonsense benadering en prijs/prestatieverhouding overeenkomsten hebben.

MERK

EDITORS' CHOICE