REVIEW

Eluvium – Copia

Jan Luijsterburg | 23 mei 2007

Elumium is de artiestennaam van Matthew Cooper. Vroeger zat er ook gitaarnoise in zijn ambientmuziek verwerkt, maar Copia biedt instrumentale neoklassieke minimal music. Bij kritische beluistering weinig origineel, maar als gebruiksmuziek voor het onthaasten uiterst functioneel: Copia is rustgevend en meeslepend. 

Het begrip ‘ambient music’ is ooit geïntroduceerd door Brian Eno. Bedoeling was een soort liftmuziek met kwaliteit te maken: muziek waar je niet speciaal naar hoeft te luisteren, maar die beleving van ruimtes beïnvloedt, een kwalitatief alternatief voor de vreselijke muziek waarmee supermarkten opgeleukt worden. Music for Airports en On Land zijn albums die al decennia lang volgelingen genereren. Eluvium is er daar een van, maar er zijn op dit album tal van andere invloeden of gelijkenissen te ontdekken.

Of Cooper de muziek van Wim Mertens kent weet ik niet, maar vooral de stukken waarin de piano de hoofdrol speelt lijken wel erg op het werk deze Belgische componist en pianist. Philip Glass zal hij zeker kennen. Luister naar Glassworks en de gelijkenis kan je niet ontgaan. Eenvoudige, herhalende patronen, met een sterk romantische inslag, op het randje van de kitsch.

Ik ben er niet zeker van of er naast de piano ook andere niet-elektronische instrumenten gebruikt zijn. De hoorns, klarinetten en strijkers zouden heel goed uit een keyboard afkomstig kunnen zijn; ze klinken in ieder geval tamelijk synthetisch en Cooper lijkt het album in zijn eentje gemaakt te hebben. In opener Amreik werkt de orkestratie heel mooi in een soort ongelijke canon van hoornklanken, die als lagen over elkaar schuiven.

Ostinato, luidt een van de tracktitels, en het is precies de muziekterm die Copia omschrijft. Andere titels als Indoor Swimming at the Space Station, Prelude for Time Feelers en Reciting the Airships geven goed de sfeer weer. Filmisch, toefje new age en veel space. Ver van vernieuwend, er is heel veel van dit soort muziek, maar nogmaals, mooi gemaakt en aangenaam om naar te luisteren als je het kritisch nadenken even overboord kunt zetten en je over kunt geven. 


Aanvullende informatie:

12 tracks, speelduur 54:45
Label: Temporary Resistance
Distributie: de Konkurrent www.konkurrent.nl
Website: www.eluvium.net 


EDITORS' CHOICE