REVIEW

The Rite Of Spring - London Symphony Orchestra

Jan de Jeu | 16 mei 2007

De eerste maal dat ik Igor Strawinsky’s balletmuziek Le Sacre Du Printemps hoorde was ik totaal overdonderd. Het was tevens de eerste maal dat een klassiek werk mij echt wist te boeien.

The Rite Of SpringNu, na jarenlang van een versie op Deutsche Grammophon te hebben genoten, komt bij het beluisteren van deze Classic Records release van The Rite Of Spring weer die eerste emotie naar boven.

De informatie die door Everest in drie kanalen vastgelegd is op 35 mm magnetic film wordt dermate gekenmerkt door een grotere rijkdom aan klankkleuren, zoveel meer autoriteit en rust, een betere micro- en macrodynamiek en mindere hoeveelheid bandruis dat het wederom lijkt of ik het stuk voor het eerst beleef. Een deel van de magie zal ongetwijfeld afkomstig zijn van de uitvoering door the London Symphony Orchestra onder leiding van Sir Eugene Goossens.

Ook de perfecte 200 gram persing en de wijze waarop Bernie Grundman de opname rechtstreeks vanaf de 35 mm tape gemasterd heeft zal aan het eindresultaat bijgedragen hebben.
Opgenomen in de muziek kan ik me pas nu levendig voorstellen dat ten tijde van de eerste opvoering in het Théâtre des Champs-Elysées op 29 mei 1913 dit zowel ritmisch als harmonisch extreem complexe werk zijn tijd zo ver vooruit was dat het publiek slechts met onbegrip kon reageren. Schokkend mooi!


EDITORS' CHOICE