REVIEWEclipse

Eclipse TD 508 II

Kilian Bakker | 03 mei 2007 | Eclipse

De Eclipse Time Domain luidspekerlijn heeft wereldwijd hoge ogen -én oren- weten te gooien met hun innovatieve technologie en al even opmerkelijke vormgeving. De grotere TD modellen zijn het meest bekend maar het kleine model 508 II bewees dat hij ook zijn (buitenaards) mannetje staat

Eclipse TD maakt onderdeel uit van de grote Fujitsu Ten organisatie maar opereert als een geheel zelfstandige tak met haar eigen productenpakket. De TD, oftewel Time Domain luidsprekers zijn ontstaan uit het onderzoek van de heer Hiroyuki Yoshii, het hoofd van Time Domain Corp. Terwijl de meeste luidsprekerontwerpers zich hoofdzakelijk richten op de frequentierespons (oftewel tonale neutraliteit) heeft hij zich bij zijn onderzoek in eerste instantie gericht op `groeps looptijdverschillen` in de lucht. De looptijdverschillen tussen hogere en lagere frequenties kunnen roet in het auditieve eten gooien en het onderzoek van Yoshii heeft daarom bijna even veel stof doen opwaaien als de reeds decennia geleden begonnen discussie tussen ontwerpers over het belang van fasecorrectheid (het grote verschil is echter, dat fasecorrectheid van toepassing is op alle audiocomponenten). De Eclipse TD weergevers zijn dus specifiek ontworpen om die groeps looptijdverschillen te verkleinen. Een zo goed mogelijke impulsrespons is in ieder geval nodig om dat doel te kunnen bereiken en het grootste pluspunt van de TD weergevers is dan ook het bijzonder schone en stijle  impulsgedrag met minimale naijl effecten, aldus Eclipse. Simpel gezegd: de Time Domain weergevers kunnen zowel bijzonder snel van start gaan als stoppen. Om hun doel te kunnen bereiken hebben ze  bij Eclipse TD gekozen voor kleine breedband-units, die in een eivormige behuizing zijn gevat. Geen losse hoogfrequent- en mid/laagfrequent-units dus, maar ook geen wisselfilter, wat weer scheelt in complexiteit (en mogelijke vervorming). Dit is een echte single-minded benadering, waarmee men geen `universele` weergever wilde creeren, maar juist een specialist.


TD 508 II

Het recensiepaar Eclipse TD 508 II was afgewerkt in glossy zwart en werd geleverd met de D 3 II stands in zilver, wat een mooie combinatie bleek te zijn. De stands waren niet van spikes voorzien, maar volgens de importeur is dat ook niet nodig gezien de energieafgifte van deze weergevers laag is en de breedband units binnenin het `ei` via een mechanisch anker zijn ontkoppeld van de behuizing. De TD 508 II behuizing kan worden gekanteld van horizontaal tot verticaal (in dat laatste geval is er sprake van quasi omni-directionele afstraling). Na flink wat experimenteren werd er gekozen voor een positie waarbij de breedband units vrijwel in lijn met de oorhoogte (van deze schrijver) waren gericht.

De kleine breedband units hebben een witte conus met een diameter van 8 centimeter (vandaar de naam). De TD 508 II`s worden geleverd met bolle beschermgaasjes die weer van het Eclipse logo zijn voorzien. Alhoewel het geheel met gaasjes een goede optische benadering is van een reusachtige oogbol werden de gaasjes tijdens alle luistersessies weggelaten. Je zou kunnen zeggen dat de TD 508 II`s zonder hun gaasjes zowel een eye opener als een ear opener zijn, want de weergave was zeker meer open in het middentonen bereik. Aan de achterzijde bevinden zich een set stevige en vergulde aansluitklemmen (met 4 mm sockets) en een klein baspoortje. De units zijn magnetisch afgeschermd en meten (maximaal) 24,2 bij 16 bij 22,5 centimeter (H X B X D). De nominale belastbaarheid is 12 Watt (maximale belasting is 24 Watt) en de nominale impedantie is 8 Ohm. Het frequentiebereik loopt van 55 Hertz tot 20 kiloHertz en de gevoeligheid ligt op 81 dB. De TD 508 II`s wegen los 2,8 kilo per stuk maar in combinatie met de D 3 II stand komt daar nog eens 8,2 kilo bij (de D 3 II is 74 centimeter hoog en heeft een vrij grote voetplaat van 31,6 bij 33,1 centimeter). De TD 508 II is leverbaar in zilver, zwart of wit en de D 3 II stand in zilver of wit. Eclipse TD levert overigens ook een eigen versterker, genaamd TDA 501 II. Deze heeft een kegelvormige behuizing (!), twee lijnniveau ingangen en kan een vermogen van 18 Watt aan 8 Ohm leveren.


EDITORS' CHOICE