Het Engelse merk QED bestaat al lange tijd en heeft zijn sporen verdiend met innovatieve en vaak vrij betaalbare producten. Met het Genesis Project wilde men bij QED een duidelijk beeld krijgen van de invloeden van een luidsprekerkabel op de weergavekwaliteit van een audiosysteem.
Ze wilden daarvoor een zuiver wetenschappelijke benadering hanteren en zo’n beetje alle varianten van geleidertypes, kabelopbouw en materiaalgebruik in verschillende configuraties testen. Grappig genoeg was het eerste product wat uit dat onderzoek voortkwam de uiterst bescheiden geprijsde QED Original. Later introduceerde QED een kabel met de naam Genesis Silver Spiral waarvan hier de bi-wire uitvoering wordt besproken.
Opbouw
De benaming `Spiral` zegt het al, de geleiders van de QED Genesis kabel liggen in een spiraal. Bij de meeste spiraalkabels bestaat de kern uit opvulvezels of een enkele, holle buis waar de geleiders van de twee fasen (+ en -) samen omheen lopen maar bij QED heeft men gekozen voor een aparte geleiderbundel per fase waarbij elke bundel weer om zijn eigen `Low Loss Polyethylene` kern is gevormd. De geleiders zelf bestaan uit 19 verzilverde 99.999 % OFC aders die zijn geïsoleerd in een Low Loss Low Density Polyethylene mantel.
Elke geleiderbundel is vervolgens in een aluminiumfolie gewikkeld en weer van een Low Loss LDPE mantel voorzien. De Bi-Wire versie van de Genesis Silver Spiral kabel heeft vier van deze geleiderbundels die met behulp van vijf Low Loss PE veters op een vaste afstand van elkaar blijven terwijl ze gezamenlijk een spiraal vormen. Dat complexe geheel wordt bij elkaar gehouden door een transparante PVC mantel die aan de binnenkant is voorzien van Mylar folie wat een barrière vormt tegen eventuele invloeden van het PVC. De oppervlaktedoorsnee van elke geleiderbundel is 5.5 mm2, wat helpt bij een lage serieweerstand en de totale diameter van de Genesis Silver Spiral Bi-Wire telt 19,6 mm.
Installatie
In de door Latham Audio toegezonden doos zaten twee indrukwekkend ogende en relatief zware kabels die aan beide uiteinden van vier banaanpluggen waren voorzien. Het vrije uitzicht op de aluminium folie en de witte Low Loss PE strengen geeft ze een futuristische, hightech uitstraling. De goede buigzaamheid van deze stevige Britse kabels maakte dat de installatie vlot verliep. De vier aparte pluggen aan de versterkerzijde konden in dit geval goed worden aangesloten maar voor versterkers met Single-Wire aansluitingen (bijvoorbeeld 4mm banaanbussen) zou een enkele set pluggen aan die kant een stuk praktischer zijn.
Gezien de oppervlaktedoorsnee dan gaat oplopen tot maar liefst 11 mm2, is het aan te bevelen om de juiste pluggen -of vorken - door een QED dealer te laten monteren.