REVIEW

Damien Jurado – And now that I’m in your shadow

Jan Luijsterburg | 11 januari 2007

Nick Drake is alweer dertig jaar dood, maar zijn invloed blijft groot. Damien Jurado lijkt de Amerikaanse reïncarnatie van het Britse wonder van verstilde melancholie. Een kleuterleider uit Seattle die al tien jaar platen maakt. Op dit album zijn het allemaal intieme songs, soms in de traditie van Bob Dylan of het akoestisch werk van Bruce Springsteen, maar als de sfeer van Drake doorbreekt is het echt superontroerend.

Damien Jurado – And now that I’m in your shadowEen andere naam die meteen bovenkomt is Bonnie ‘Prince’ Billy. Amerika heeft een flinke traditie van ingetogen folkzangers, en Jurado verdient daarin zeker een plaats. Op And now that I’m in your shadow wordt hij, meestal spaarzaam, begeleid door Jenna Conrad en multi-instrumentalist annex producer Eric Fisher. Soms duiken er mooie strijkers op, smaakvol ingezet. Alles prachtig opgenomen, alsof je bij een intiem huiskamerconcert aanwezig bent.
Er zijn nog heel wat namen ter plaatsbepaling te noemen: Jurado heeft geen superorigineel geluid, maar sluit aan bij diverse tradities, op het kruispunt van folk, country en pop. Het schitterende titelnummer lijkt op Lambchop, en naast de al genoemde namen is er verwantschap met Jason Molina, Idaho, Low, My Morning Jacket en Iron & Wine.

Ondanks de volgehouden ingetogen sfeer is er voldoende variatie, waardoor de aandacht gemakkelijk vastgehouden wordt. De overeenkomst met Nick Drake is door Jurado erkend, wat leidde tot een prachtige cover van het nummer Pink Moon, via zijn website www.damienjurado.com te beluisteren. Storen doen al die verwantschappen en niet – de warm, soms ietwat hese fluisterstem heeft voldoende eigens, en van prachtig doorleefde songs zijn er nooit genoeg.

In het midden zakt het album een beetje in, met wat lang voortkabbelende ballades in traditioneel jargon als Shannon Roads en I am Still Here, maar daar staan meer dan voldoende beklemmende hoogtepunten tegenover. Een heerlijke klasseplaat derhalve, ideaal voor de broodnodige onthaasting in late uurtjes.


Aanvullende informatie:
13 tracks, speelduur 48:19
Label: Secretly Canadian 
Distributie: de Konkurrent 
Website www.damienjurado.com


EDITORS' CHOICE