REVIEW

Pretpark Nederland

Jan Luijsterburg | 11 januari 2007

Michiel van Erp mag graag naar landgenoten kijken met de verbaasde blik van een buitenstaander. Hij deed hij eerder in de televisieserie Lang Leve... en Op handen gedragen, over hoe Nederland reageerde op het overlijden van Prins Claus. Van Erp heeft een scherp oog voor komische details in onze enthousiast tentoongespreide lulligheid. Uitlachen is het misschien net niet, maar de ironie van Pretpark Nederland gaat ver.

Pretpark NederlandEen lange documentaire is gebaat bij structuur. Die biedt van Erp door minstens twee rode draden. Op de eerste plaats is er het perspectief van een bus met Chinezen die door het land rijdt, en uitleg krijgt van een gids over de bijzondere manier waarop Nederlanders met hun vrije tijd omgaan. Zijn betoog wordt geïllustreerd met beeldverslagen van een groot aantal toeristische evenementen.

Rode draad nummer twee is dat veel van die evenementen te maken hebben met het thema van de Vliegende Hollander.

Michiel van Erp en cameraman Mark van Aller hebben een scherp oog voor klein dagelijks ongemak. Zet ze op het strand en meteen zien ze dikke lijven achter de weggewaaide parasol aan rennen.
Rijen mensen van de Libelle Zomerweek die met een gratis pak toiletpapier naar huis sjouwen worden een elementje in een Teletubby-achtig landschap, met blauwe luchten en groene weiden, begeleid door een ultralullig muziekje.

De enorme bevlogenheid waarmee organisators en promotors zich druk maken over de kleinste details van evenementen wordt met veel gevoel voor leedvermaak uitgebaat. Ongegeneerd vraagt van Erp aan de baas van het outletcentrum Batavia Stad wat dat nou betekent, drie halen, twee betalen. Hij krijgt een uitgebreide, overenthousiaste toelichting. Anderen hebben zich als levensdoel gesteld hun stad ‘op de kaart te zetten’ of het ideale ‘splash moment’ te creeren in een attractiepark. Ook zijn er mensen die alles over hebben voor een plaatsje bij het Prinsengrachtconcert. Vreemde lui, die Nederlanders, maar wel leuk, zo vinden blijkbaar ook de vele kijkers naar de Gay Pride, een soort carnavalsoptocht maar dan anders.

Pretpark Nederland

Het doet wat denken aan het televisieprogramma Man bijt hond of aan sommige scetches van van Kooten en de Bie vroeger, maar dat drukt de pret geen moment. Pretpark Nederland is anderhalf uur lachen om de alledaagse uitwassen van onze cultuur. Kijk, zo zijn wij. Michiel van Erp zou in dezelfde sfeer ook een prachtig verslag van een hifibeurs kunnen maken.


Aanvullende informatie:
Speelduur: 91 minuten
Nederland, 2006
Uitgave: A-film 


EDITORS' CHOICE