REVIEW

Various Artists - The Russian Recordings

Jan de Jeu | 11 januari 2007

Na eerdere boxsets - waaronder mijn favoriete box van Ella Fitzgerald’s ‘sings the George and Ira Gershwin songbook’- brengt Speakers Corner Records ditmaal een boxset uit die nog niet eerder als set beschikbaar was.

Various Artists - The Russian RecordingsHet gaat om ‘The Russian Recordings’; een vijftal lp’s die door Mercury Living Presence kort voor de Cuba crisis in Moskou opgenomen zijn. Het Duitse label presenteert de 180 gram lp’s in een houten doos met acryl schuifdeksel waardoor de coverfoto van het bijbehorende booklet, met daarop een foto van de beroemde Mercury opnametruck op het Rode Plein, prominent in het oog springt.

Dat booklet van tien pagina’s bevat informatie over de opnamesessies en speciaal voor deze uitgave gehouden interviews met mensen van Mercury die destijds bij de opnames aanwezig zijn geweest. Op de eerste lp een opname van Byron James en het Moscow Philharmonic Orchestra onder leiding van Kyrill Kondrashin.

Gespeeld worden het eerste pianoconcert van Rachmaninov en het populaire derde pianoconcert van Prokofiev. Prachtige dynamiek in een mooie opname. ‘Encore’ bevat pianomuziek van o.a. Liszt, Schumann en Chopin, uitgevoerd door Byron James. De klank van de piano - van de twaalf stukken zijn er negen in de concertzaal en drie later in de studio opgenomen - is fraai gevangen. Het Borodin String Quartet speelt Dmitri Shostakovich’s String Quartets nr. 4 en nr. 8 op de mooi opgenomen derde lp.

Nummer vier bevat romantische Russische stukken en walsen van diverse componisten uitgevoerd door het Osipov State Russian Folk Orchestra onder leiding van Vitaly Gnutov en gaat terug naar de wortels van de Russische muziek. Opnieuw een prachtige dynamische opname met gedetailleerd klinkende snaarinstrumenten. De laatste zwarte schijf bevat de registratie van Byron James’s vertolking van Liszt’s concerten voor piano en orkest nr. 1 en nr. 2.

Begeleid door het Moscow Philharmonic Orchestra en het Moscow Radio Symphony Orchestra met als dirigenten Kyrill Kondrashin en Gennadi Rozhdestvensky. Helaas gebeurt het maar zelden dat een dergelijke uitzonderlijk fraaie box met lp’s uitgebracht wordt. Voor de liefhebber van deze muziek een reden te meer om snel toe te happen.


EDITORS' CHOICE