REVIEW

Corinne Bailey Rae - Corinne Bailey Rae

Jan de Jeu | 28 december 2006

Wanneer ik voor het eerst het debuutalbum van de uit het Engelse Leeds afkomstige Corinne Bailey Rae onder ogen krijg schieten mij onwillekeurig de namen Norah Jones, Katie Melua en KT Tunstall door het hoofd.

Corinne Bailey Rae - Corinne Bailey RaeBij het beluisteren van de door de BBC als het meest belovende talent voor 2006 uitgeroepen 27-jarige dame verdwijnen die associaties echter als sneeuw voor de zon.

De verfijning en het meisjesachtige in de stem doen me eerder aan Minnie (‘Lovin’ You’) Riperton denken terwijl ik tegelijkertijd het warme ‘soulful’ geluid van iemand als Erykah Badu bespeur. Niet verwonderlijk overigens want deze laatste is één van Corinne’s grote voorbeelden. Net als Massive Attack, Led Zeppelin, Björk en Billie Holiday. Deze laatste zangeres klinkt door in nummers als ‘Just Like A Star’ en ‘Choux Pastry’. Met haar deelt ze niet alleen de luilome manier van zingen maar ook de melancholie die in veel van haarzelf geschreven songs doorklinkt.

Het bekende ‘Put Your Records On’ is wat dat betreft één van de weinige echt vrolijke van de in totaal twaalf nummers die op de cd prijken. Qua stijl is het zwoel relaxte soul vermengd met jazz, blues, R&B en triphop.
De ultieme combinatie om een zinderend warm zomergevoel van te krijgen.

Corinne Bailey Rae - Corinne Bailey Rae


EDITORS' CHOICE