REVIEW

Dan Laurin - Vivaldi “The 4 Seasons”

Ferd Op de Coul | 21 december 2006

De tijden veranderen, maar sinds Japerina de Jong in de jaren zeventig of daaromtrent haar “Vivat Vivaldi” ten beste gaf, is de ongelooflijke populariteit van de Venetiaanse barok-meester geen moment gekrompen.

Vivaldi: “The 4 SeasonsIn tegendeel, zou je haast zeggen. Vooral zijn meest gespeelde en verkochte meesterwerk, de vier korte vioolconcertjes waarin de “Rode Priester” de seizoenen heeft bezongen, zijn “De vier Jaargetijden” dus, scoort nog steeds in de hoogste regionen wat betreft populariteit van klassieke muziek.

Prominente viooltalenten, onder wie ons aller Janine Janssen, hebben zich met onverflauwde passie en technische bravoura op “De vier Jaargetijden” gestort, daarin bijgestaan door spits en fris van de lever musicerende barok-ensembles, zoals “Arte dei Suonatori”, een voortreffelijk Pools barok-orkest. Dit ensemble is eveneens te beluisteren op een nieuwe versie van de vier seizoens-concertjes van Vivaldi.

Ditmaal echter niet met een vioolsolist(e), maar met de briljante Zweedse blokfluitist Dan Laurin. Onder eerder verschenen (blok)fluit-adaptaties van deze en andere Vivaldiaanse composities is deze een echte topper. Behalve “De vier Jaargetijden”, spelen Laurin en “Arte dei Suonatori” de concerti in G, RV 437 en in c.kl.t. RV 441 en is het orkest alleen te horen in het Concert voor strijkers RV 124.

Vivaldi: “The 4 Seasons

Laurin is een magistraal blokfluitist, die met de rappe nootjes van Vivaldi goochelt dat het een lieve lust is en naar believen met eigenzinnige cadensjes de muzikale ornamentiek van deze stukken nog wat vergulde meerwaarde verleent, met verve en muzikaal plezier terzijde gestaan door het ensemble. Deze Bis-sacd klinkt onbekommerd en glansrijk.


Aanvullende informatie:
Vivaldi: “The 4 Seasons”.
Dan Laurin, blokfluit en “Arte dei Suonatori” olv Auréliusz Gorinski.
BIS-SACD 1605.


EDITORS' CHOICE