REVIEW

Amp Fiddler – Afro Strut


Timo Schuurbiers | 16 november 2006

Een prachtige hoes ligt hier voor me. Deze van oorsprong pianist, organist en toetsenist heeft samen gespeeld met o.a. Prince, the Brand New Heavies, Primal Scream, SEAL, Carl Craig, Maxwell -en niet te vergeten- the P-Funk All-Stars van All Time funk held George Clinton.

Amp Fidler - Afro StrutIn 1990 heeft Amp samen met zijn bas spelende broer Thomas Fiddler een album uitgebracht onder de naam van Mr. Fiddler. Zijn eerste echte solo album dateert echter uit 2004 (Waltz Of A Ghetto Fly), waar een flink aantal CD’s van zijn verkocht. In 2005 is hij trouwens ook nog op Lowlands te zien geweest.

Fiddler woont in Detroit. De stad, die ondanks of misschien wel mede door het kille karakter en zeer hoge criminaliteit, een groot aantal talentvolle muzikanten en DJ’s heeft voortgebracht. Funk, Soul, Dance en Electronica zijn de ingredienten waarmee Fiddler is opgegroeid en mee aan de slag is gegaan op Afro Strut.
De plaat is –minstens- net zo mooi geworden, als de hoes mij al deed vermoeden. Heerlijke positieve sounds en niet voor niets staat hij in het voorprogramma van de recente tour van Indie Arie. Een paar tracks die er naar mijn inziens extra uitspringen zijn: ‘Right where you are’. Een lekker up-tempo nummer, waar zijn stem (die hem af en toe nog wel eens onzeker maakt) hier goed tot zijn recht komt, “Find My Way’ die voort borduurt op diezelfde up-tempo stijl.

‘Funky Monday’ waar zijn broer op meespeelt, funkt echt de pan uit. Daar kan Stevie Wonder nog een puntje aan zuigen. Als je uitgedanst bent zijn er ook nog sociaal bewogen teksten die je stof tot nadenken kunnen geven. Maar vooral de voetjes van de vloer terwijl het hout knettert in de openhaard. Een zomer CD in wintertijd.

Amp Fiddler – Afro Strut


Aanvullende informatie:
tracks: 12 tracks + hidden track, 56:18 min.
Links: www.ampfiddler.com, www.indiaarie.com, Toazted InterviewClubbity Interview
Label: Genuine records
Distributie: PIAS / WALL OF SOUND


EDITORS' CHOICE