REVIEW

Katie Melua – Piece by Piece Special Bonus Edition


Marc Brekelmans | 09 november 2006

Katie Melua behoeft waarschijnlijk geen introductie meer. Haar albums Call of the Search en Piece by Piece zijn inmiddels met miljoenen exemplaren over de toonbank gegaan. Tijd dus voor Special Bonus Edition. Het succes uitmelken of een waardevolle aanvulling op de bestaande cd?

Laat ik voorop stellen dat ik het altijd jammer vind dat vroege kopers (de echte fans?) met zo’n speciale uitgave gestraft worden. De echte fan zal nogmaals in de buidel moeten tasten om in het bezit te komen van de extra dvd, want dat is wat deze cd onderscheidt van de normale uitvoering.

Die dvd is echter wel de moeite waard. Maar liefst 80 minuten duurt het kijkje achter de schermen tijdens de Europese tournee van 2006. Alhoewel het inkijkje nergens echt diepgravend wordt, geeft het wel een goed beeld van Katie en haar mede-muzikanten. Zelfs onze eigen prins Pieter Christiaan en zijn vrouw mogen even op komen draven, ze blijken inmiddels - Katie trad op tijdens hun huwelijk - goede vrienden van Katie te zijn. Als u nu bang bent 80 minuten lang naar een pratende Melua en consorten te moeten kijken, dan kan ik u geruststellen. Een groot gedeelte van de documentaire bestaat uit opnames van live-optredens. Dat Katie Melua niet bang is om beroemde liedjes te coveren (soms ten onrechte) blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat ze het aandurft een eigen versie te zingen van de Beatles klassieker Lucy in the Sky with Diamonds. Jammer dat het ‘een leuk liedje’ is geworden en niets meer te maken heeft met psychedische nummer van de Beatles. Het nummer is trouwens ook als extra track toegevoegd aan de cd.

Dat doet echter niets af aan de kwaliteiten van Katie, want die heeft ze. Haar grootste kracht is dat ze de gevoelige snaar weet te raken zonder te verzanden in overmatige zoetigheid. Wat ze zingt lijkt recht uit haar hart te komen en dat is de beste aanbeveling voor deze cd.


Aanvullende informatie:
CD: 15 tracks (waarvan 3 additional tracks)
DVD: 80 minuten documentaire + 3 promo films
Label: Dramatico
Distributie: Rough Trade
Website: www.katiemelua.com

EDITORS' CHOICE