REVIEW

Depeche Mode - Violator Collectors Edition

Jan de Jeu | 14 september 2006

Zelf prefereer ik de lp versie van ‘Violator’ maar voor de echte fan is de op sacd/dvd uitgebrachte ‘collectors edition’ van dit magistrale opus van het Engelse viertal Andy Fletcher, Dave Gahan, Martin Gore en Alan Wilder waarschijnlijk het summum.

Op de hybride sacd het originele album in stereo cd en geoptimaliseerde, want vermeerderd ruimtelijk klinkende, stereo sacd kwaliteit. De negen door Martin Gore geschreven nummers vormen tezamen een prachtig coherent geheel en het beste wat de legendarische Britse groep ooit geproduceerd heeft. Maar ook afzonderlijk blijft ieder nummer een prachtig voorbeeld van de overgang die de groep in 1990 doormaakte van een volledig elektronische groep naar een meer mainstream georienteerde elektronische rockgroep. Het album was hun grote doorbraak en een aaneenschakeling van successen. Met de twee voorafgaand aan het uitbrengen van het album gelanceerde nummers ‘Personal Jesus’ - in mijn ogen overigens het minst sterke nummer van het album - en het prachtige ‘Enjoy The Silence’ waarvoor Anton Corbijn - die ook voor het hoesontwerp tekende - het briljante idee aandroeg van de videoclip met de koning die zittend in zijn ligstoel geniet van verstilde weidse vergezichten. De totstandkoming van deze clip is één van de onderwerpen in de korte film ‘Depeche Mode: 1989-1990 (if you wanna use guitars, use guitars)’ die de dvd opent en waarin de diverse bij de opname betrokken producers, uitvoerenden en engineers hun visie geven op het maken en het succes van ‘Violator’. Verder daarin o.a. beelden van de complete chaos die ontstaat wanneer de groep een dag voor het uitbrengen van het album in een warenhuis in Chicago verwacht wordt om platen te signeren en 17.000 mensen trachten binnen te komen.

Het blijkt achteraf de best denkbare introductie voor de nieuwe productie met gratis ‘nationwide TV coverage’ in de USA. Naast de film bevat de dvd - die in totaal circa twee uur duurt - niet alleen het album ‘Violater’ in 5.1 (DTS 5.1 24/96), Dolby Digital 5.1, Surround(24/48) en in PCM stereo maar ook nog een aantal toegevoegde bonustracks; ‘Dangerous’, ‘Mephisto’, ‘Sibeling’, ‘Kaleid’, ‘Happiest Girl’ Jack Mix en ‘Sea Of Sin’ Tonal Mix. Een prachtige release van een geweldig album.


EDITORS' CHOICE