Mobile Fidelity OML-2

Luidsprekers van Mobile Fidelity. Inderdaad, het bedrijf dat zich heeft toegelegd om vanuit de kelders en archieven van platenmaatschappijen kostbare schatten in de vorm van mastertapes op te duiken.

Met de schatten onder de arm gaan de technici naar hun Sound Lab om van de originele master een heruitgave op LP, CD of SACD te maken. De resultaten zijn vaak verbluffend en laten horen dat ‘toen’ heel goede opnames zijn gemaakt.

Tijdens het proces om van een oude mastertape een nieuwe, oneerbiedig gezegd, opgelapte versie te maken moet er veel geluisterd worden. Om aan deze wens te voldoen, heeft Mobile Fidelity, kortweg MoFi, het heft in eigen hand genomen en eigen luidsprekers mee ontwikkeld. Het resultaat is de Original Master Loudspeaker serie. Naast de kleinere OML-1 twee-weg weergever wordt nu ook de vloerstaande OML-2 in Nederland geleverd.

De OML-2 is een ranke verschijning als ze bij ons wordt afgeleverd. Uitgevoerd in super hoogglans walnoten fineer en voorzien van een zwarte plint is de eerste aanblik heel prettig. Met een hoogte van 96,5 cm, een breedte van 20 cm en een diepte van 47 centimeter valt de in China gefabriceerde Amerikaan mede door het smalle front met afgeschuinde hoeken weinig op.

Achter het zwarte doek bevinden zich van boven naar beneden een 3,18 cm tweeter met zijden dome, een tweetal 16,5 cm middentoon/woofers en daaronder een kleine poort. De bovenste van de twee grotere conussen is via het wisselfilter bestemd voor het gebied van 300 Hz tot 3 Khz. De onderste mag het gebied van 35 tot 300Hz als woofer geholpen door de poort verzorgen. Als materiaal voor de conussen is gekozen voor een combinatie van Mica en Kevlar die voor voldoende stijfheid moet zorgen. Zonder doek trouwens, ziet de OML-2 er nog beter uit, we laten het eraf.

Aan de achterkant zitten twee paar aansluitingen die geschikt zijn voor zowel blanke draad, banaanstekers als spades. Deze opstelling maakt bi-wiring mogelijk terwijl jumpers zijn meegeleverd wanneer single-wiring gewenst is. Aan de onderkant is een luikje aangebracht dat leidt naar een ruimte die te vullen is met zand of een ander zwaar en dicht materiaal. Hiermee is een steviger plaatsing op de ondergrond te verwezenlijken door het gewicht van 27 Kg wat te verhogen. Let dan wel op dat de spikes ook dieper in de ondergrond dringen. Wanneer de kast wordt beklopt blijkt deze niet echt dood te zijn. Een zekere mate van ‘holheid’ is te ontdekken.

Volgens de specificaties heeft de OML-2 een rendement van 84dB wat als heel laag is te bestempelen. In de praktijk zal het rendement nog wel lager blijken. Een stevige versterker die aardig wat stroom kan leveren is dus op zijn plaats. Aan de andere kant is de nominale impedantie gespecificeerd als 6 Ohm wat redelijk vriendelijk is als deze niet teveel fluctueert met het signaal.

Omdat de poort aan de voorzijde zit, is de plaatsing van de OML-2 niet erg afhankelijk van ruimte achter de weergever. Dichtbij de muur is geen probleem en dan uiteraard met voldoende afstand tot de zijmuren. We stellen de OML-2 op met 50 cm ruimte tot de muur er achter en een toe-in van 10 graden. Zo komt het kruispunt net achter de luisterpositie te liggen.

Omdat het rendement vrij laag is gebruiken we de Moscode 401 HR, een hybride buizen/transistor versterker van 200 W per kanaal als eindversterker en sluiten deze bi-wired aan met Crystal Cable. Als voorversterker dient de voortrap van een Audio Note Meishu en als bron of de Metronome CD3 Signature, een CEC 5100 met Audio Note DAC of een Philips DVP 5500S. Bekabeling is van het al genoemde Crystal Cable, Stealth Indra, Bocchino en Virtual Dynamics.


EDITORS' CHOICE