REVIEWMarantz

Marantz 7001Ki set

Rene Smit | 07 september 2006 | Fotografie Rene Smit | Marantz

Marantz heb ik als merk altijd een warm hart toegedragen en heb ook diverse apparaten zelf in bezit gehad. Ooit ben ik begonnen met een tweedehandse set van het merk Superscope, een submerk van Marantz, terwijl leeftijdsgenoten hun muziek nog beluisterden met draagbare radio’s. Later volgde een Marantz receiver, een losse tuner en versterker; alle in de zo kenmerkende champagne kleur. De dozen die de koerier van Marantz Europe vandaag komt afleveren doen bij het aanpakken opnieuw vermoeden dat ik te maken heb met serieuze audioproducten. Ze wegen namelijk loodzwaar en zijn fors van formaat. Wat ik in ontvangst neem is een SA7001Ki stereo SACD-speler, een PM7000Ki stereoversterker en een set Mordaunt Short Avant 902i speakers. De combinatie die ik nu van Marantz ter beschikking heb is uitgevoerd in de meer universele en actuele kleur zilver. Dat maakt combineren met andere merken uit visueel oogpunt wat makkelijker. Ook zijn de apparaten in het zwart leverbaar. Met Mordaunt Short heb ik in het verleden ook al kennis gemaakt; ik heb ooit MS904 speakers te logeren gehad. Destijds hebben de speakers me aangenaam verrast in zowel geluidskwaliteit als uitvoering en afwerking. Wie weet zijn de 902i’s in staat me net zo te overtuigen.


Marantz SA7001Ki

De eerste indruk van de speler is dat deze buitengewoon stevig gebouwd is. De SA7001Ki is de eerste sacd-speler van Marantz waar meester tuner Ken Ishiwata mee aan de slag is gegaan. Aan de buitenkant wordt dat, naast het logo aan de voorzijde, verraden door de koperen bodemplaat en achterzijde. Koper zorgt ervoor dat elektromagnetische straling minder kans maakt de speler binnen te dringen. Aan de binnenkant heeft Ken op cruciale plekken onderdelen vervangen door betere exemplaren, deels op gehoor geselecteerd. De omzetting van digitaal naar analoog wordt verzorgd door een CS4397 “Superdac” van Cirrus Logic. Dezelfde DAC is terug te vinden in de hoger gesitueerde SA15S1 en in de voorganger van de SA7001Ki; de alom geroemde SA8400. Uiteraard is ook deze speler voorzien van de voor Marantz kenmerkende HDAM modules, in plaats van meer gebruikelijke, maar minder presterende, Op-Amps. In het geval van de SA7001Ki is men zelfs zover gegaan dat in het analoge gedeelte van de speler geen enkele Op-Amp meer te vinden is. Daarbij is de speler voorzien van een ringkerntransformator.

Een goed ontwerp staat of valt met de gebruikte voeding. Om van de speler te genieten zonder de omgeving lastig te vallen is er voorzien in een hoogwaardige hoofdtelefoonversterker met regelbaar volume. Om het laatste restje informatie van de sacd’s en cd’s te halen bestaat de mogelijkheid de display van de speler uit te schakelen en zodanig de weergave nog fractioneel te verbeteren. Alle analoge en digitale circuits zijn van elkaar gescheiden en afgeschermd, zodat deze elkaar niet kunnen beïnvloeden. Omdat de SA7001Ki “slechts” een 2-kanaals sacd-speler is, ziet de achterzijde met aansluitterminals er bijzonder opgeruimd uit. De aansluitingen zijn van zware kwaliteit en ruim uit elkaar geplaatst waardoor aansluiten een fluitje van een cent is, en ook grote stekkers probleemloos gebruikt kunnen worden. Voor het aansluiten van de speler op een externe DAC is voorzien in een optische en coaxiale uitgang. De speler heeft ook een afneembaar netsnoer zodat de liefhebber met betere exemplaren kan experimenteren. Aan de achterzijde zit bovendien de aansluiting voor het Marantz D-Bus systeem. Met dit systeem kunnen Marantz apparaten onderling communiceren en is er slechts één afstandbediening nodig voor de bediening van de complete set.


Marantz PM7001Ki

Bij de PM7001Ki versterker bekruipt mij hetzelfde gevoel als bij de sacd-speler; de kwaliteit straalt er vanaf. Wat betreft uiterlijk wint de versterker het in mijn ogen van de sacd-speler; de versterker oogt wat minder massief. Ook bij de versterker zien we de voor Ki-versies kenmerkende koperen bodemplaat en achterzijde. Aan features geen gebrek bij dit apparaat, in tegenstelling tot sommige Spartaanse modellen van concurrenten . De versterker beschikt over een hoofdtelefoonaansluiting, een pre out voor het aansluiten op een externe eindversterker, of, meer voor de hand liggend, een actieve subwoofer. Verder heeft de versterker 6 analoge ingangen waarvan er één geschikt is voor het aansluiten van een draaitafel met MM-element. Hulde aan Marantz, op deze manier kun je als muziekliefhebber makkelijk een eerste stap wagen in de immer groeiende ‘vinylwereld’. Overige aansluitingen zijn de D-Bus en twee sets luidsprekeraansluitingen. Dat Marantz de PM7001Ki als een serieuze versterker ziet blijkt niet alleen uit de handleiding, waar vermeld wordt dat de 2e set luidsprekeraansluitingen gebruikt kan worden om speakers bi-wired aan te sluiten. Het gewicht van ruim 10 kilo schoon aan de haak geeft aan dat ook de PM7001Ki beschikt over een zware voeding. Hoe groter en beter de voeding, hoe makkelijker het voor een versterker is om ook tijdens grote dynamieksprongen in de muziek stressloos te blijven presteren. Met een vermogen van 2x70 Watt bij 8 Ohm is de PM7001Ki prima in staat om, gecombineerd met speakers van gemiddeld rendement, een huiskamer te vullen met muziek. Ook bij de versterker zien we weer de mogelijkheid om met een ander netsnoer het geheel op te waarderen. Misschien onnodig te vermelden; de versterker is volledig op afstand bedienbaar met de standaard meegeleverde afstandsbediening.


Mordaunt Short Avant 902i

De Avant 902i is de kleinste telg uit de Avant-serie en wordt aangeduid als boekenplankluidspreker. Met het plaatsen van de luidspreker op een boekenplank doe je jezelf ernstig tekort. De basreflexpoort aan de achterzijde komt dan te dicht bij de muur, waardoor een bonkend laag ontstaat. Veel beter is het om meteen te investeren in een set stevige stands van ongeveer 60 centimeter hoog. Met de mogelijkheid de luidsprekers wat verder van de achterwand te plaatsen waardoor een veel betere laagweergave ontstaat en, naar alle waarschijnlijkheid, ook een betere ruimtelijke weergave. Bovendien komen de tweeters dan min of meer op oorhoogte met een mooi stereobeeld als gevolg. De aan mij geleverde exemplaren zijn uitgevoerd in de kleur Calvados.

Wanneer ik de zwarte fronten van de speaker verwijder komt een fraai ogend aluminiumkleurig front tevoorschijn. Dit geeft de speaker, in combinatie met de eveneens aluminiumkleurige units, nog meer cachet. De tweeter meet 25 millimeter en de woofer heeft een doorsnee van 130 millimeter. De tweeter wordt tegen al te opdringerige kindervingertjes beschermd door een gazen kapje, zodat de nachtmerrie van een ingedeukte tweeter niet makkelijk bewaarheid zal worden. Mooi is ook de in het front gegraveerde merknaam. Aan de achterzijde bevindt zich de al eerder genoemde basreflexpoort en een set bi-wire aansluitterminals. Deze ogen goed maar werken wat minder prettig. Ze zijn gemaakt van kunststof en hebben een vorm die het niet gemakkelijk maakt de kabels goed vast te zetten. Op zich is het opvallend dat deze ‘budget’ luidsprekers voorzien zijn van een bi-wire mogelijkheid. Mogelijk zal het merendeel van de gebruikers deze optie niet toepassen, maar iedereen doet er wel verstandig aan de verbindingsplaatjes tussen de terminals te vervangen door stukjes luidsprekerkabel.

MERK

EDITORS' CHOICE