REVIEW

Jacintha - Love Flows Like A River


Jan de Jeu | 07 september 2006

Momenteel is op mijn draaitafel met enige regelmaat het eerste album van het nieuwe platenlabel Harmony Records te vinden. De maatschappij stelt zich ten doel om hoogwaardige audiofi ele opnamen voor de Aziatische en Mandarijn sprekende markt te produceren en voor hun eerste schijf hebben zij zich verzekerd van enkele klinkende namen.

Allereerst is daar de uit Singapore afkomstige zangeres Jacintha voor wie dit haar eerste plaat is die zij volledig in het Mandarijn zingt. Gelukkig staan de titels van het album - “Love Flows Like A River” - en van de negen daar op voorkomende nummers zowel in het Mandarijn als in het Engels aangegeven. De selectie van de songs, die allen het thema liefde exploreren, is gedaan door Jacintha waarbij zij ook drie niet-Chinese stukken uitgekozen heeft. Van deze drie - ‘Moonriver’, ‘River Of No Return’ en ‘Bengawan Solo’ is de eerstgenoemde ongetwijfeld de meest bekende. De, voor veel audiofi elen, bekende stem maakt dat de liefl ijke opener ‘Night Fragrance’ ondanks het feit dat zowel de taal als het nummer vreemd zijn, vertrouwder klinkt dan het daaropvolgende in talloze (Engelstalige) uitvoeringen bekende ‘Moonriver’. Nog verwarrender wordt het wanneer Jacintha ‘River Of No Return’ opent met enkele in het Engels gezongen zinnen. Gelukkig houdt zij zich daarna aan de taal die op de één of andere manier bij dit album hoort. Het is een aaneenschakeling van melodieuze nummers die, zoals de tekst op de hoes aangeeft, de liefde neerzetten als een rivier met bochten, getijden, kronkelingen, vertragingen, versnellingen en veranderende stromingen. Wie het werk van Jacintha wat beter kent weet dat het daarbij dan gaat om nuances en subtiele verschillen.

De fameuze Mike Ross heeft met behulp van vintage buizen microfoons zowel de stem van Jacintha - met een legendarische U-49 - als de piano, de akoestische bas, de gitaren, de viool, de harmonica, de drums en de percussie middels een Studer op fabuleuze wijze op analoge tape weten vast te leggen. Luister bijvoorbeeld naar de ragfi jne harmonica in ‘River Of No Return’ of de prachtige gitaarpartij van Diana Krall’s vaste gitarist Anthony Wilson in het instrumentale nummer ‘I Have An Affair’. Om het over de fluwelen stembanden van Jacintha maar niet te hebben. Bernie Grundman tenslotte heeft de prachtige mastering verzorgd. Een heerlijk sfeervol, authentiek akoestisch album op onberispelijk geperst 180 gram vinyl. Van harte aanbevolen voor de vooralsnog overmatig gure zomer van 2006.

EDITORS' CHOICE