REVIEW

Massive Attack - Collected

Jan de Jeu | 03 augustus 2006

Het eerste album van Massive Attack, het uit 1991 daterende ‘Blue Lines’, is één van de meest invloedrijke platen van de laatste decennia. De groep, voortgekomen uit ‘the Wild Bunch sound system’ - een beweging van DJ’s en musici met een multiculturele en multiraciale achtergrond even divers als die van de stad Bristol waar het zijn basis had - creeerde met hun debuut een fusie van elektronica met rap, dub, hiphop en reggae die de dance wereld op zijn kop zette.

Aanvankelijk stond het trio Del Naja, Grant Marshall en Andrew Vowles centraal. In de loop der jaren veranderde de samenstelling en evolueerde de sound. Robert “3D” Del Naja bleef de spil waar de groep om draaide. Sedert in 2003 hun minst opvallende vierde album ‘100th Window’ uitkwam is het relatief stil rond de groep. Hun muziek wordt gebruikt op TV en in films maar echt nieuw werk ontbreekt. Daar gaat verandering in komen nu begin 2007 hun vijfde plaat ‘Weather Underground’ uitgebracht zal worden.

Een prima gelegenheid om een ‘Best of’ album te lanceren. Ware het niet dat het onmogelijk is om uit een repertoire dat overladen is met hoogtepunten de allerbeste songs te selecteren. Menige fan zal dan ook één of meerdere van zijn meest gekoesterde opnamen van de groep missen in deze compilatie. De vraag is dan ook voor wie de in schitterende hoes gevatte verzamel lp met drie 180 gram vinyl schijven eigenlijk bestemd is. De ware volgeling van de Massives heeft ongetwijfeld hun complete werk al in huis. Zijn enige reden om tot aanschaf over te gaan ligt in het enige nieuwe nummer ‘Live With Me’ dat herinnert aan de sound uit de beginperiode. Interessanter is het album waarschijnlijk voor fans van uitvoerenden en groepen als Portishead, Gorillaz, Björk, Morcheeba, Tricky en Goldfrapp die allen sterk beïnvloed zijn, dan wel zijn voortgekomen uit, de groep uit ristol. Ook al mis ik de stem van Portishead’s Beth Gibbons, met veertien juweeltjes waarin de stemmen te horen zijn van Shara Nelson (Unfinished Sympathy), Cockteau Twins’s Elizabeth Fraser (Teardrop), Everything But The Girl’s’ Tracey Thorn (Protection) en Sinéad O’Connor (What Your Soul Sings) zal het album bij mij thuis de komende tijd nog wel enkele overuren maken.


EDITORS' CHOICE