REVIEW47 Labs

Gläss CD Sound Improver

Al sinds de introductie van de CD staat de geluidskwaliteit van dit medium ter discussie en al jarenlang wordt er geprobeerd om door middel van de meest uiteenlopende ingrepen de klank van het zilveren schijfje op het niveau te brengen dat ontwikkelaar Philips mogelijk voor ogen stond toen het bedrijf de slogan ‘perfect sound forever’ bedacht. Wie kent niet de diverse – al dan niet licht absorberende – matten, rubber ringetjes van Navcon, stickers en groene dan wel zwarte stiften die in de loop der tijd hun weg naar de consument gevonden hebben.

Het was tijdens een bezoek aan de High End beurs - die destijds nog gehouden werd in het Kempinski hotel in Frankfurt – dat ik voor het eerst oog in oog stond met een tweetal CD verbeterende componenten die ik nog niet eerder had gezien. Allereerst een apparaat dat de kanten van de CD onder een bepaalde hoek afschaafde en daarnaast een soort van gebogen pijp die uiteindelijk een wasmachine voor cd’s bleek te zijn.

Audio Desk Systeme Gläss CD Sound Improver

Voor zover ik mij kan herinneren was het 2002, ik was eerlijk gezegd meer geïnteresseerd in de LP’s van Blue Danube die in dezelfde ruimte te koop aangeboden werden – tenslotte hoef je die alleen maar te wassen om ze optimaal te laten klinken - en de producten van Gläss ontsnapten dan ook al snel aan mijn aandacht. In de jaren daarna las ik echter regelmatig over beide apparaten en zonder uitzondering waren deze berichten, die met name over de ‘schaver’ handelden, positief van toon. Toen er vervolgens een aantal fraaie (SA)CD spelers op de markt gebracht werden en ik uiteindelijk steeds vaker naast LP’s ook (SA)CD’s ging draaien, besloot ik om contact op te nemen met Reiner Gläss en hem te vragen mij rechtstreeks een ‘testgerät’ toe te zenden omdat er in Nederland voor zijn producten nog steeds geen importeur bleek te zijn. Pas tegen het einde van mijn testperiode werd bekend dat De Groef Audio het importeurschap voor de Benelux op zich zou nemen.


CD Sound Improver

De Improver is ontwikkeld vanuit de achterliggende gedachte dat in de CD speler de laserstralen gereflecteerd worden waarbij dit licht over de CD gestrooid wordt en vervolgens de geluidsreproductie beïnvloedt. Door de rand van de CD onder een optimale hoek (36 graden) af te vlakken ontstaat een lichtval die het strooilicht vangt. Enig dan nog resterend licht wordt volgens de fabrikant – die zich baseert op onderzoek van biochemist Dr. Erich Schrott en ingenieur Wolfgang Schneider - geabsorbeerd door de zwarte kleuring van de dunnere overgebleven rand.

Audio Desk Systeme Gläss CD Sound Improver

Wanneer het apparaat arriveert – ingepakt op een wijze die weerstand kan bieden aan alle mishandelingen die de gezamenlijke pakketdiensten maar kunnen verzinnen om op een audio accessoire los te laten – en ik na veel moeite de diverse lagen verpakking & dempingmateriaal verwijderd heb – Deutsche Gründlichkeit - komt er uit de doos een apparaat met een bouwkwaliteit dat het predikaat ‘hergestellt in Baden-Württemberg’ – het ‘zu Hause’ van industriele giganten als Bosch en Daimler-Benz - zonder meer waard is. Een – naar ik aanneem – kast van MDF, gespoten in een grijswitte relieflaag, omhult een motor met een metalen bovenplaat waarop een door een rubber snaar aangedreven metalen draaiplateau te zien is. Deze schijf is bekleed met een rubber laag waarop de CD, met het label naar beneden, geplaatst kan worden. Daar bovenop komt opnieuw een met rubber beplakte metalen schijf en een stevige metalen moer die de CD onbeweeglijk fixeert. Aan de voorkant, voor een deel buiten de kast stekend, een hendel die op slechts één manier bewogen kan worden tot aan een bepaald punt alvorens terug te veren. Aan de kop daarvan een schaaf met een tungsten blad dat door de fabrikant ingesteld is.

Audio Desk Systeme Gläss CD Sound Improver

Het blad kan de randen van honderden CD’s onder een hoek van 36 graden afschaven alvorens bij Gläss een vervanger besteld moet worden. Hoe het vervangen dient te geschieden staat in de beknopte maar duidelijke handleiding – in Duits en Engels – beschreven. Aan de voorkant een knop waarmee enerzijds het apparaat ingeschakeld wordt en anderzijds de snelheid van het plateau geregeld wordt tot aan een maximum aantal omwentelingen van, volgens Herr Gläss, 9000 per minuut. Een aan de voorkant, in verband met de uitstekende hendel, open plexiglazen deksel bekroont het geheel. Aan de achterzijde een IEC connector voor het bijgeleverde netsnoer – de echte diehard zou zelfs een designer powercord in kunnen zetten – en een met een zachte rubberen ring uitgeruste opening waar het mondstuk van een stofzuigerslang op aangesloten kan worden. Meegeleverd worden een extra aandrijfsnaar, een platte kwast waarmee het plateau na gebruik van overtollige plastic krullen en slierten ontdaan kan worden, een zwarte Edding viltstift waarmee de binnenrand en de na schaving overblijvende 0,2 mm dikke buitenrand zwart gemaakt moeten worden alsmede twee blanco schijfjes waarmee de koper de handeling kan oefenen alvorens hij zijn eigen kostbare schijfjes aan de schaaf blootstelt.


EDITORS' CHOICE