REVIEW

Mozart Sinfonia Concertante K 364


Jan de Jeu | 29 juni 2006

Decca SXL lp’s zijn rijkelijk vertegenwoordigd op iedere lijst met audiofi ele opnames. In het digitale domein heeft First Impression Music (FIM) eveneens een naam hoog te houden. Geen wonder dus dat beide labels elkaar vinden op deze nieuwe release op de meest recente 24 bit update van het XRCD format.

Mozart Sinfonia Concertante K 364De prachtige analoge opname van de legendarische Russische violist David Oistrakh en zijn zoon Igor Oistrakh die begeleid door het Moskou Philharmonic onder leiding van Kyril Kondrashin Mozart’s Sinfonia Concertante K.364 uitvoeren - waarbij David viola speelt en daarmee zijn zoon op viool op de voorgrond zet - is in september 1963 gemaakt door Kenneth Wilkinson.

De FIM schijf laat de opname prachtig intact; artistiek en klankmatig een meesterwerk. Dit geldt evenzeer voor het uitgevoerde werk.

Geschreven na een bezoek aan Mannheim waar Mozart verliefd wordt op de sopraan Aloysia Weber en geconfronteerd wordt met het op dat moment beste orkest van Europa; bekend om hun dynamisch bereik en het ‘Mannheim Crescendo’.

Zowel die nieuwe muzikale ervaringen als de passie is terug te vinden in dit Sinfonia Concertante. Maar ook - in het werkelijk schitterende andante - het verdriet dat hij voelt wanneer zijn moeder in die zelfde periode in Parijs overlijdt.

EDITORS' CHOICE