REVIEW

Rory Gallagher – Live At Montreux


Timo Schuurbiers | 29 juni 2006

De eerste keer dat dit Zwitserse festival plaatsvond was in 1967. Waar voorheen jazz grootheden zoals Ella Fitzgerald acte de presénce gaven, mochten vanaf de jaren zeventig ook ‘rock/blues’ acts zoals Rory Gallagher (uitgeroepen tot ‘top musician of the year 1972’ in het inmiddels ter ziele gegane top muziekblad Melody Maker) hun opwachting maken.

Rory Gallagher – Live At MontreuxGallagher kwam allereerst met de band ‘Taste’ naar Montreux. Daarna met zijn eigen ‘Rory Gallagher’ band en heeft in een periode van 20 jaar vijf keer opgetreden (1975, 1977, 1979, 1985 en 1994). Van de optredens in ’75, ’77, ’79 en ‘85 zijn alle hoogtepunten op disc 1 gezet.

Zijn laatste optreden in ’94 is in zijn geheel op disc 2 te vinden, waar ook een zestal akoestische (bonus)nummers op staan. Die zijn zeer de moeite waard. Het geluid is gefinetuned en millenium proof. Deze ongetrouwde en kinderloze gitaar gigant uit Ierland speelt uiteraard de blues’, maar zijn liefde voor folk en met name rock and roll steekt hij ook niet onder stoelen of banken. Al deze stijlen speelt hij met een grootse intensiteit.

‘Ogen dicht en spelen maar’ is zijn handelsmerk. Je voelt zijn passie, zijn liefde voor de muziek en het publiek. Hij is geen ‘Tom Waits’, maar zijn rauwe stem wordt met de jaren wel beter.

Rory Gallagher – Live At MontreuxVanwege het café-achtige lage podium is er ook zeer veel interactie tussen het publiek en de man die off stage bekend stond als een verlegen type, daar is op het podium echter helemaal niks van te merken. Vanaf de eerste noten van ‘Tattoo’d Lady’ staat er een podiumbeest. Gallagher neemt het publiek op sleeptouw en vice versa. Lekker rauwdouwen. Hoog spijkerbroekengehalte. Weergaloze gezichtsuitdrukkingen als er een solo wordt ingezet. De blues komt in een rokerig café het beste tot zijn recht en deze DVD geeft je na al die jaren nog steeds het gevoel er ook daadwerkelijk bij te zijn (geweest). Helaas komt veel te vroeg een einde aan het leven van Gallagher. Tijdens zijn Nederlandse tour in februari 1995 wordt het concert in Nightown halverwege afgeblazen, omdat hij ernstig ziek blijkt te zijn. Enige tijd later overlijdt Gallagher op 47-jarige leeftijd in een Londens ziekenhuis door complicaties na een levertransplantatie. Hij wordt gemist, maar niet vergeten. Voor zijn fans is deze DVD mede daarom weer een mooie aanwinst voor de Gallagher collectie. Voor diegenen die Rory nog niet kennen, is dit de uitgelezen mogelijkheid om kennis met hem te maken. Deze DVD is hét alternatief voor een vrijdagavond in de kroeg als de maand net iets te lang duurt.

"Playing on stage with him in LA was one of the biggest thrills for me ever," Slash (Guns `n` Roses). "A beautiful man and an amazing guitar player," The Edge (U2).


Aanvullende informatie:
Disc 1: 22 tracks, Disc 2: 12 tracks en 6 bonustracks
Running time: disc 1: 152 minuten disc 2: 122 minuten
Screen format: 4:3
Sound Formats: DTS Digital surround sound, Dolby Surround 5.1, Dolby Digital Stereo
Label: PIAS
Links: www.rorygallagher.com, www.laundromat.nl, www.montreuxjazz.com

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »