REVIEW

DJ Freelance Hellraiser/Paul McCartney – Twin Freaks


Luc van Gaans | 22 juni 2006

Paul McCartney is niet vies van experimenteren. Eerder bracht hij al albums uit met lounge en dance muziek onder de naam The Fireman (´Strawberries Oceans Ships Forest´, 1994, en ´Rushes´, 1998). Later (in 2000) produceerde hij een geluidscollage cd onder de projectnaam ´Liverpool sound college´ met muziek- en interviewfragmenten van onder andere The Beatles. Al deze projecten waren min of meer stiekem of er werd erg weinig ruchtbaarheid aan gegeven.

DJ Freelance Hellraiser/Paul McCartney – Twin FreaksVooral gedaan uit het oogpunt van hobbyisme, maar ook om de trouwe fans een beetje te plezieren. Of om hen te belonen die op zoek zijn naar obscuriteiten?
McCartney praat er niet veel over en er wordt hem ook vrijwel nooit naar gevraagd, dus we zullen het niet snel te weten komen. Wel is er heel wat meer bekend over zijn alweer één na laatste project, Twin Freaks.

Weliswaar alleen uitgebracht op vinyl (en dus wederom een vreemde eend in de bijt van het huidige cd tijdperk) maar duidelijk gericht op een groter publiek. In 2004 voegde DJ Freelance Hellraiser zich bij de Europese tournee van Paul McCartney om het voorprogramma te verzorgen.

Dat bestond uit live gemixte songs uit het rijke oeuvre van McCartney gelardeerd met een vette dansbare beat. De muziek bleek in het Britse clubcircuit tot de verbeelding van de jongeren te spreken en kreeg veel airplay via het BBC programma The Blue Room. De mix van ´Really love you´ (het origineel staat op Flaming Pie) werd een clubhit en gelimiteerd uitgebracht op 12 inch. Voorts werd besloten om een collectie mixen uit te brengen op dubbel lp, inmiddels een jaar geleden (13 juni 2005).

Hellraiser is erin geslaagd om diverse, veelal onbekendere, songs van McCartney samen te voegen waardoor iets verfrissend nieuws ontstaat. ´Lalula´, het eerste stuk van kant 4, is een samenvoegsel van de gitaar riffs van ´Old Siam Sir´ en ´Oh Woman, Die laatste is tevens te vinden op kant 3, maar dan met toevoegingen van ´Another day´, ´Venus and Mars´ en ´Band on the run´. Stuk voor stuk knappe en swingende mixen. Maar het meest inventieve is de mix van ´Coming up´: vrijwel het hele origineel wordt gelegd op de geniale baslijn van het onbekende ´Moorse Moose And the Grey Goose´. Dat muzikale jasje blijkt als gegoten te zitten. Helaas is 1 van de opwindendste en populairste liedjes van McCartney, ´Live and let die´, om zeep geholpen door een eindeloze herhaling van de zinsnede ´When we were young…´. Jammer, maar bij die ene misser blijft het ook wat mij betreft.

Het lijkt me duidelijk waarom DJ Freelance Hellraiser is omarmd door Paul McCartney. Twin Freaks staat bol van de hippe dance muziek waar de jongeren van nu voor warm lopen. Voor McCartney de ideale manier om zijn muziek onder de aandacht te brengen van een doelgroep die niet meer zo snel warm loopt voor ´Chaos and Creation in the Backyard´ of ´Band on the run´. En voor de trouwe fans is Twin Freaks een feest der herkenning en een verrassende variatie op het voor hen bekende materiaal. Vooralsnog alleen nog verkrijgbaar op dubbel lp, maar ik sluit niet uit dat een officiele cd-release volgt in de toekomst.


Aanvullende informatie:

Twin Freaks – Parlophone/EMI/MPL
Executive producer: Paul McCartney
Produced by Freelance Hellraiser
Artwork by Paul McCartney
www.twinfreaks.net

EDITORS' CHOICE