REVIEWRestek

Restek mini serie

Restek is een naam die met enige regelmaat opduikt in de annalen van Hifi.nl omdat ik het merk steeds tegenkom op Duitse beurzen. Met onregelmatige tussenpozen is Restek op de Nederlandse markt verkrijgbaar geweest, maar steeds ook weer verdwenen. Het gevestigde merk verdiende beter dan een knipperlichtrelatie en vond een nieuwe importeur die er met steun vanuit Duitsland de schouders onder durft te zetten. Wie in de grensstreek met Duitsland woont en met regelmaat shopt bij de Oosterburen zal Restek vaak tegengekomen zijn. Tijd om vanuit Monster in Zuid Holland de rest van Nederland wakker te maken.

Restek is sterk in het modulair bouwen van producten die in twee series uiteenvallen. Een serie die de normale standaard afmetingen heeft van 42 cm en waar (terecht) forse prijskaartjes aanhangen. En een serie die maar 14 cm breed is en die een stuk vriendelijker is geprijsd. Omdat ik al snel verliefd werd op het uiterlijk van de kleine kastjes mocht ik uitzoeken wat ik thuis wilde beluisteren. De serie bestaat uit: een voorversterker, mono eindversterker, CD-speler, d/a converter, DAB/FM tuner, phono versterker, extra centrale voeding, room correctie, wisselfilter, digitale switchbox en een hoofdtelefoon versterker.

Restek mini serie

Prijzen lopen ruwweg van 250 euro voor de digitale switch tot 1100 euro voor de CD-speler. Displays zijn standaard rood, tegen meerprijs blauw of groen. De frontjes zijn geborsteld aluminium. Om niet bedolven te worden onder kastjes koos ik voor een DAB/FM tuner, een voorversterker en vier mono blokjes om te kunnen bi-ampen. Zet ik de zes kastjes naast en op elkaar dan vormt het totaal één geheel van 42 cm breed en 12 cm hoog. Bediening van de mini serie gaat of met een programmeerbare afstand bediening of met één enkele knop per apparaat, waarmee door menu’s wordt gelopen en de keuze vastgelegd. Mooi om te zien, technisch vernuft, niet altijd even handig in gebruik kwam ik achter.

De MiniTun tuner is geschikt voor de ontvangst van DAB signalen en FM stations. De tuner kent alle moderne snufjes zoals RDS, voorkeurzenders, weergave bij DAB van signaalsterkte, tekst of bitrate. Alles in stellen met die ene knop. Aan de achterzijde vinden we een analoge uitgang die maximaal 2 Volt levert via een 50 Ohm uitgang. Uiteraard een antenne ingang (helaas geen scheiding tussen DAB en FM antenne). Tevens een digitale uitgang die via een Toslink aansluiting het DAB signaal op 48 kHz naar buiten brengt en op 32 kHz het FM signaal vrijgeeft. Het display is uit te zetten, het volume dat de tuner afgeeft is naar wens instelbaar. Vreemd vind ik dat ik de tuner wel aan kan zetten via de centrale knop maar naar stand-by moet zetten met de afstandbediening. Of door de trafostekker uit de wandcontactdoos te trekken. Wat trouwens ook geldt voor de voorversterker.

Restek mini serie

De MiniPre heeft vier stereo cinch ingangen en één stereo cinch uitgang. Het uitgangssignaal is maximaal 5 volt bij een uitgangimpedantie van 50 Ohm. Lange interconnects geven geen problemen met deze waardes. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 0 Hz (gelijkstroom) tot 100 kHz binnen -3 dB. De ingang impedantie is 10 kOhm op elke ingang. Regeling is met de centrale knop mogelijk voor bronkeuze, balans, gevoeligheid per ingang, display dimmen/uit en volume. De versterker is intern gelijkstroom gekoppeld en heeft geen condensatoren in de signaalweg. Bronkeuze geschiedt via relais. De signaalsterkte is (zichtbaar op de display) te regelen van -95 dB tot + 10dB. Voeding kan uit de meegeleverde stekkertransfomator komen of vanuit een optionele losse voeding die maximaal vijf mini’s tegelijk kan voeden.Resteren de MiniAmp’s die het vermogen aan de luidsprekers leveren. Een klein druktoetsje op de voorzijde schakelt de versterker aan of uit. Drie LED’s signaleren dat de versterker aan staat, dat hij wordt overstuurd of dat er iets mis is. Zelf heb ik maar één LED zien branden, de middelste die aangeeft dat de versterker actief is. Net als de MiniPre is de MiniAmp gelijkstroom gekoppeld en zijn er geen condensatoren in de signaal weg te vinden. Via een servo schakeling wordt de uitgang bewaakt en mocht er ooit gelijkstroom op de luidsprekers dreigen dan schakelt een relais de luidspreker uitgangen uit. Via een matige stroom en spanning tegenkoppeling wordt de vervorming laag gehouden terwijl de klank neutraal blijft.

Restek mini serie

Opgegeven specificaties zijn onder meer: vermogen 70 Watt aan 4 Ohm of 50 Watt aan 8 Ohm. Stabiel tot 1,5 Ohm. Frequentiebereik 1 Hz tot 110 kHz -3 dB. Dempingfactor groter dan 200. Ingang impedantie 47 kOhm. De luidspreker uitgang accepteert banaan stekkers, spades of blank draad. De ingang is doorgekoppeld naar een tweede cinch bus zodat een bi-amp koppeling mogelijk is of het aansluiten van een actieve subwoofer. Een euro chassisdeel is er voor 230 Volt netspanning. De eindversterkers zijn 34 cm diep. De MiniPre en MiniTun slechts 20. Hoogte en breedte zijn conform de meeste mini Restek’s (de CD-speler heeft als enige een dubbele hoogte). Wegen de MiniPre en MiniTun slechts 1 kilo, elke MiniAmp zet 3 kilo op de schaal.

Restek mini serie

Een kijkje aan de binnenkant van de componenten leert dat aan de opbouw de nodige aandacht is besteed zonder te overdrijven. De MiniPre kent aan de ingang en de uitgang relais. De versterker schakeling is deels discreet opgebouwd, deels gemaakt met Burr Brown OPA2134PA IC’s. De logica om de versterker te sturen is uiteraard van Restek zelf. Waar de signaalweg kritisch is zijn Wima condensatoren toegepast. Hetzelfde merk condensatoren treffen we ook aan in de mono eindversterkers. Net als de Burr Brown IC’s en de deels discrete schakeling. In de voeding een 80 VA transformator met 14.000 uF afvlakking. Een Schaffner filter bij de netspanning, een Zobel netwerkje aan de uitgang. Power transistor paar is een Mospec 2SA1302 gepaard aan een Tosbiha 2SC3281. Mooie ingangen en echte WBT luidspreker klemmen maken het geheel af.


Setting

Netjes opgesteld staan de Restek’s klaar op een Ikea kastje om signaal te ontvangen van een Marantz CD63SE CD-speler/loopwerk met een Trichord klok. Die werkt aan een Musical Fidelity X-Dac V3 met Chord Chameleon Silver Plus kabel. Alle kabeltjes om de Restek’s onderling te verbinden zijn of Crystal Cable Connect Piccolo of standaard Connect. Luidsprekersnoeren Supra Classic 4 mm2. Twee paar luidsprekers hebben staan spelen, Dali Ikon 2 en Ruark Sabre III. Beide op Alphason stands. Een Dynaudio Sub 250 actieve subwoofer steunde waarnodig de luidsprekers in de laagweergave. Voor het DAB signaal was een binnen antenne goed genoeg. Om de Restek versterkers in een grote set en ruimte te proberen sloot ik ze bovendien aan tussen een Lua Cantilena SEL CD-speler en een set Focal-JMlab Electra 927 Be luidsprekers, met behulp van Crystal Cable.


EDITORS' CHOICE