REVIEWSolidtech

SolidTech Isoclear

René van Es | 13 april 2006 | Solidtech

Al zolang als er luidsprekers bestaan, bestaat interactie tussen de ruimte waarin de luidsprekers staan en de speaker zelf. Een interactie die zich op meerdere manieren laat openbaren en waar de luisteraar op zowel positieve als negatieve manier mee te maken krijgt.

Negatief is bijvoorbeeld het ontstaan van staande golven. Eenvoudig gezegd is dat een toon die qua golflengte precies in de kamer past en daardoor versterkt raakt. Een dergelijke toon, meestal ergens tussen de 30 Hz en de 80 Hz veroorzaakt een veel te hoge druk in de lagen tonen regionen, waardoor het laag wordt vertroebeld, gaat bonken en onaangenaam wordt. Solid Tech probeert met IsoClear onderzetters dat probleem bij de wortel aan te pakken.

Voor het bestrijden van staande golven en nare resonanties in het laag wordt nogal eens gebruik gemaakt van dempend materiaal dat in de hoeken van de kamer een plekje vindt. Akoestisch prima, optisch vaak storend, zeker in een huiskamer. De plaatsing van de luidsprekers is van invloed op het gedrag in de lage tonen, maar een ideale plaatsing komt lang niet altijd overeen met onze ideale woonkamer. Spikes en dempers helpen nog wel eens om het gedrag te verbeteren. Helaas moeten we noodgedwongen te vaak genoegen nemen met een overdreven laag, waar bovendien de buren niet gelukkig mee zijn. Die krijgen een groot deel van de opgewekte energie gratis geleverd in de vorm van de bekende dreun. Solid Tech is een vrij radicale weg ingeslagen en laat u uw speakers op verende voeten zetten. Het principe in simpel, de uitwerking moet wat hoofdbrekens hebben gekost.

Solid Tech IsoClear

De IsoClear “onderlegger” bestaat van boven naar onder uit de volgende onderdelen: een plastic plaatje waarin een gaatje zit om een spike in te laten rusten. Dempend materiaal. Een plaatje met 7 ronde gaten waar veren in gezet worden. Veren die licht plakken tegen het dempende materiaal een laag hoger. Dan komen de veren zelf en herhaalt het geheel zich om de voet te vormen. Luidsprekers, ook elektronica, zullen als ze op IsoClear staan verend op de ondergrond rusten. De truc is om met het meegeleverde verenpakket de zaak zo uit te balanceren dat de speakers recht staan en de veren tussen de onder en de bovenlaag van de IsoClear zorgen voor een ruimte van 1 tot 3 mm. De veren zijn niet allemaal even sterk, iets dat prettig is als de luidsprekers aan de voor of achterkant zwaarder zijn. Je kunt zelf spelen met het aantal en het soort veren dat je gebruikt. Bij mij was dat nodig met stands waarvan de zand gevulde kolom naar achteren staat op de voet. Een vloerstaander met een gelijkmatige gewichtverdeling staat wat dat betreft een stuk sneller recht. Het eindresultaat maakt van de luidsprekers een soort duikelaar die naar alle kanten kan bewegen. Vreemd als je gewend bent spikes te gebruiken die de luidspreker juist rotsvast neerzetten op de vloer.

Twee luidsprekers heb ik geprobeerd. Ten eerste een Impulse IMP op een set Alphason stands. Een basreflex monitor die in de luisterruimte 8 van de 10 keer werkt met dichtgestopte basreflexpoorten om niet teveel laag energie af te geven. Waarbij een losse, goed ingeregelde subwoofer zorgt voor een uitgebreid frequentiebereik naar beneden. De tweede luidspreker is een PMC GB1 vloerstaande transmissielijn. De Impulse heeft in de luisterruimte de neiging tot bonken met soorten muziek waar het laag in is overdreven (o.a. Patricia Barber). De PMC heeft daar minder last van, maar levert zoveel energie dat buiten de luisterruimte erg veel druk ontstaat. Iets waar de buren zeer ongelukkig van worden. In de gang en in een andere kamer voelde je haast de energie. In de luisterruimte zelf, op de hot spot, merk je dat als luisteraar overigens zelf niet en is de GB1 strak aan het spelen. IsoClear lijkt al direct goed te werken met de Impulse. De proppen schuimstof kunnen uit de reflexpoorten zonder dat ik er teveel laag informatie bij krijg. De subwoofer blijft even hard staan. Luisterend in de hoeken van de kamer is de drukopbouw veel minder heftig en veel egaler dan zonder de IsoClear voeten onder de spikes. Waarna ik een paar weken op die manier speel en weinig negatiefs kan ontdekken aan de IsoClear en eigenlijk wel blij ben met de oplossing. Al blijf ik het angstig vinden, die wiebelende stand met een monitor er boven op. Als de PMC arriveert voor een recensie gaat Impulse aan de kant. De GB1 is ondanks zijn geringe afmeting in staat tot het afgeven van veel energie. Iets dat mij pas opvalt als ik de luisterruimte uitloop en in de gang sta. De IsoClear voeten die in een wip onder de PMC’s staan heffen dat bijna volledig op. Daar zullen de huisgenoten en buren dankbaar voor zijn. Het is helaas niet allemaal koek en ei met een IsoClear voet en daarom volgt een samenvatting van mijn ervaringen met een paar muziekvoorbeelden.

Solid Tech IsoClear

Het Dire Straits album “On every street” bevat veel te veel laag. Zonder de IsoClear voeten is het laag zoemend met weinig definitie. Heftig aanwezig en dat vult de kamer, de gang en de kamers van de buren met een constante dreun. Met de IsoClear onder de voeten verandert dat in een evenwichtig laag waarin veel meer definitie hoorbaar is. Steviger met fundament dat geen ergernis opwekt. Daarbij als negatief effect dat het stereobeeld versluiert en dat de luidspreker veel meer energie vraagt van de versterker om op het gehoor het volume niveau gelijk te houden. “Split” van Patricia Barber laat met IsoClear een betere definitie horen van de bassen. Brengt meer snelheid in het geluid omdat het zompige verdwijnt. Een opener beeld. Daar tegenover hoor ik kleuring in de vorm van een “neuziger” stem en moet de versterker weer een stuk verder opengedraaid. De som der delen is een verbetering en mijn voorkeur gaat uit naar draaien met IsoClear. Al is het maar om vrede met de buren te houden. Tenslotte als voorbeeld Beverly Craven’s eerste CD. Weer dat minder stabiele stereobeeld, iets dat overigens geen verbeelding is omdat de speakers kunnen wiebelen. Zonder IsoClear is het laag en zijn de tonen in het middengebied troebel, doch de stem van Beverly blijft meer haar eigen stem. De “neuzige” klank komt terug als de IsoClear zijn werk doet.


Samengevat

Solid Tech IsoClear lost zeker problemen op die ontstaan door interactie tussen de luisterruimte en de luidspreker. De hoeveelheid energie in de lage regionen wordt afgeremd en evenwichtiger verdeeld over het frequentiegebied. Wie last heeft van bonken en overmatig laag kan met IsoClear op een goedkope wijze van het probleem afkomen. Hou er echter rekening mee dat het karakter van de luidspreker verandert, iets dat lang niet altijd gewenst is. Zoals zo vaak is het kiezen tussen twee kwaden. Ik garandeer u dat luisteraars die echt last hebben van overmatig laag met de IsoClear onder de luidsprekers een zucht van verlichting zullen slaken. De buren en huisgenoten overigens ook.


Prijs:
IsoClear set van 4 stuks 84 euro
IsoClear set van 3 stuks 64 euro


Importeur:
Eurogram International
Heerhugowaard
Telefoon 072 5741984


EDITORS' CHOICE