REVIEW

Tacet - The Tube only Night Music

Jan de Jeu | 23 maart 2006

U kunt zich natuurlijk afvragen in hoeverre er behoefte is aan een nieuwe interpretatie van Wolfgang Amadeus Mozart’s uiterst populaire KV 525 oftewel Serenade in G ‘Eine Kleine Nachtmusik’. Dat is echter niet waar het hier om gaat.

Polish ChambersOké, toegegeven, dit is - samen met Divertimento in D KV 136 (125a) - wel het werk dat op deze nieuwste editie van het Tacet label centraal staat. Waar het echter om draait is dat hier opnieuw een 180 gram LP gepresenteerd wordt van een werk dat opgenomen is zonder dat daar in het volledige opnameproces ook maar één transistor aan te pas gekomen is.
Het uit meer dan vijftig leden bestaande Polish Chamber Philharmonic Orchestra – Sopot speelt op jong energieke wijze onder leiding van oprichter Wojciech Rajski en volgens opnameleider Andreas Speer kan deze opname het best genoten worden via een volledig door buizen voortgedreven systeem. Om die reden gebruik ik bij het afluisteren mijn geïntegreerde versterker met 12AX7, 12AU7 en EL34 buizen.

Inderdaad is er op deze wijze geen scherp randje te ontdekken en geniet ik met volle teugen. Maar ook wanneer ik speel via 6922 buizen in de voorversterker en, och arme, transistors in de eindtrap dan blijft de geluidskwaliteit, die van een uitstekend gehalte is, zonder meer overeind. Een vloeiende werveling van kracht en dynamiek die blijft boeien.


EDITORS' CHOICE