REVIEW

Grieg - Holberg Suite (Music for Strings)

Jan Luijsterburg | 16 maart 2006

Het idee dat muziek het meest overtuigend vertolkt wordt door landgenoten van de componist komt altijd weer boven als je een hele mooie uitvoering hoort waarbij dit het geval is. Het is natuurlijk helemaal geen wetmatigheid, maar de manier waarop de strijkers van het Filharmonische Orkest van Bergen onder leiding van Ole Kristian Ruud de melodische, welluidende muziek van Grieg spelen geeft het gevoel van een thuiswedstrijd.

GriegGrieg was geen strijker, maar een pianist. Toch schreef en bewerkte hij veel voor grote strijkorkesten. Deze waren populair in de 19e eeuw, vanwege het vermogen flink romantisch te kunnen zwelgen.
Grieg’s strijkerspartituren waren zeer gedetailleerd uitgewerkt, waarbij hij geholpen werd door zijn broer, die cello speelde. Veel nadruk legde hij op precies uitgeschreven dynamische contrasten, als middel om meeslepende effecten te bewerkstelligen.

Verreweg de bekendste titel uit deze collectie is die van het titelstuk, de Holberg Suite. Oorspronkelijk een pianowerk, geschreven ter gelegenheid van de 200e geboortedag van de Deense dichter Ludvig Holberg.

Het stuk is opgebouwd volgens Frans model, met diverse dansen (sarabande, gavotte, air en rigaudon) en elementen uit barok en rococo, maar de melodieen zijn onmiskenbaar Grieg. De titels van de vier overige, allen tweedelige werkjes geven aan dat het bij Grieg primair om melodie en lyriek gaat. Two Elegiac Melodies, Two Melodies, Two Nordic Melodies en Two Lyric Pieces. Allemaal grondig bewerkte pianowerken, sommigen oorspronkelijk met zang.

Als gezegd, de uitvoeringen zijn uitmuntend. Ze geven precies de sfeer en de essentie van het werk van Grieg weer: sterk geworteld in de Scandinavische tradities, zonder opsmuk maar in alle eenvoud heel romantisch, muziek als een warm bad. Niet voor niets spreekt juist Grieg veel mensen aan die normaal niet heel veel met klassieke muziek op hebben. Ondanks de grote bezetting zijn de accenten scherp, oftewel mooi gelijk gespeeld. Het orkest klinkt als het ware als Ă©Ă©n veelkoppig instrument, fris, poetisch en meeslepend. Strak en toch bevlogen.

Aan het effect wordt bijgedragen door een mooie opname, te beluisteren in 5.0 surround en in stereo. De buitengewoon warme klank wordt gekoppeld aan een bewonderenswaardige helderheid – aspecten die de neiging hebben elkaar uit te sluiten worden hier knap in balans gebracht.


Aanvullende informatie:
Speelduur: 59:15
Bergen Philharmonic Orchestra o.l.v. Ole Kristian Ruud
Hybride SACD: 5.0 surround en stereo (CD)
Label: Bis 
Distributie: Codaex


EDITORS' CHOICE