REVIEW

Chez Louis

Jan de Jeu | 09 maart 2006

Een Nederlandse piano legende. Gefilmd in en rond zijn huis dat gelegen is op een heuvel in het zuiden van Frankrijk. Moet ik de achternaam nog noemen? Kan er iemand anders bedoeld worden dan Louis van Dijk? Ja, hij heeft ook meerdere malen met een prins het toneel gedeeld.

Chez LouisMaar deze DVD is de weerslag van een week waarin hij omringd wordt door drie andere musicerende vrienden; fibrafoon en drums bespelende Frits Landesbergen, bassist Edwin Corzilius en percussionist Jeroen de Rijk. Op de voorkant een in de late middagzon genomen foto van een en profiel genomen maître die uitkijkt over de weidse groene vergezichten die zijn maison omringen.

In zijn hand een koel glas witte wijn. De sfeer die deze foto ademt sluit perfect aan bij de ontspannen atmosfeer die uit de beelden spreekt. De schijf heeft vijf onderdelen. Het Intro toont de aankomst van de gasten en vervolgens het opstellen van de instrumenten in de huiskamer waarna er voor de eerste maal gemusiceerd wordt chez Louis.
Een dag uit het leven begint met Louis die als eerste op is en zijn vrienden met zijn spel uit de slaap doet ontwaken waarna zij één voor één binnenlopen. Terwijl Louis vervolgens inkopen gaat doen op de markt wordt er in zijn huis verder gemusiceerd.

Oefentijden afspreken is niet nodig; zodra de heren hun instrument zien gaan zij als vanzelf spelen. De vier spelen, overleggen, spelen opnieuw maar nu anders etc. Ruimte voor de lunch met daarbij uiteraard een glas wijn, genuttigd op het terras met het prachtige uitzicht; vrienden die zich amuseren. Na de lunch gaat het te voet, een piano voortduwend, door de pittoreske straatjes van het dorpje naar Café de la Paix alwaar de vrienden eigenaresse Régine een serenade brengen. De late middag toont de vier die gewapend met vier glazen en een koeler met, jawel, witte wijn het veld inlopen om daar in de eerste plaats te genieten van elkaars gezelschap.

Dit deel van de dag gaat vloeiend over in de avond met het diner waar uiteenlopende onderwerpen aan bod komen. Met de oude meester die verwoordt hoe waardevol het voor hem is dat hij deze gelegenheid krijgt om met jong bloed samen te spelen. Langzaam aan toe te werken naar het concert in het kasteel van Duras en de DVD die daarvan gemaakt zal worden. De jongeren die op hun beurt vereerd zijn dat ze de gelegenheid krijgen dit project samen met de levende legende te kunnen realiseren. In Wie is Wie staan de heren om de beurt in de schijnwerper waarbij de anderen elk hun mening over hem geven. Gedurende de commentaren, zoals trouwens gedurende de gehele DVD het geval is, blijft de muziek voort klinken. Dus ook bij het bekijken van ‘Foto’s’ en al helemaal tijdens ‘Het Concert’ in het Chateau dat zowel in stereo als in surround 5.1 te beluisteren is. Een sfeervolle Baileo Music Production DVD die een fraai beeld geeft van de muzikale kwaliteiten van dit kwartet, de vreugde die zij beleven aan het spelen voor zowel elkaar als het publiek, en de vriendschap die hen onderling verbindt.


Aanvullende informatie:
Format: DVD
Label: Baileo Music Production bv 


EDITORS' CHOICE