Essential Audio Tools


Jan de Jeu | 02 maart 2006 | Essential Sounds

De audio hobby heeft één nadeel (voor de audiofiel, zijn omgeving kan er ongetwijfeld meerdere noemen) en dat is dat de onderdelen over het algemeen vrij prijzig zijn. Zelfs voor accessoires worden soms bedragen met meerdere nullen gevraagd. Gelukkig verschijnen er zo af en toe ook meer betaalbare voorbeelden op de markt.

Eén van de nieuwe aanbieders op de Nederlandse audio markt is de firma SQR, uit te spreken als ‘Square’. Een firma die zich vroeger bediende van de naam Heart. U weet wel; van onder andere de buizenapparatuur en de Pebbles draaitafelaccessoires.

Pulse Protector en Sound Saver

SQR voert meerdere merken waaronder het nieuwe Essential Audio Tools. De ‘mains group’ van dit merk heeft enige tijd geleden de ‘Sound Saver’ en de ‘Pulse Protector’ het licht doen zien. Producten die in een aantrekkelijke cadeauverpakking geleverd worden.


Pulse Protector


Sinds ik serieus met audio bezig ben is er één angst die me als een donkere schaduw achtervolgt. Meestal blijft hij op grote afstand maar af en toe wordt hij manifest. Als audio liefhebber zult u hem ongetwijfeld herkennen. Hij slaat toe wanneer de lucht steeds donkerder wordt en uiteindelijk soms zelfs een bijna groene tint aanneemt. U voelt ‘m; onweer! Uiteraard gaat het niet om de licht- of geluidsverschijnselen maar om de elektrische ontladingen die in geval van een blikseminslag via het lichtnet schade aan kunnen brengen aan onze voor onze hobby zo noodzakelijke, kostbare, zorgvuldig en liefdevol gekoesterde audioapparatuur. In mijn huidige woning heeft Kemp Elektroniks nieuwe audiogroepen aangelegd, afgeschermde kabels getrokken en een aantal Power Strips bevestigd. Deze laatstgenoemde strips bieden weliswaar bescherming tegen piek- en inductieoverspanning maar mijn audiograde HMS wandcontactdozen hebben een dergelijke beveiliging niet zodat niet ieder apparaat in mijn twee installaties afdoende beschermd is. De Pulse Protector kan in dit geval uitkomst bieden. Plug hem in de verdeeldoos waar ook uw audioaparatuur de stroom uit haalt en dit zwarte, van kunststof vervaardigde, strak gelijnde apparaatje elimineert de pulsen welke de 230 volt overstijgen. Een hele geruststelling nietwaar?

Pulse Protector en Sound Saver

U bent van mij gewend dat ik test in hoeverre fabrikanten waarmaken wat zij in hun folders en gebruiksaanwijzingen beloven. Dat wordt in dit geval wat moeilijk. In plaats daarvan heb ik beluisterd of het inzetten van de Pulse Protector enige invloed heeft op weergegeven ‘thunder and lightning’ muziek. ‘Delicate Sound Of Thunder’ van Pink Floyd, Best of Lightning Hopkins en Patricia Barber’s ‘Let it Rain’ ( let the thunder crack, let the lightning snap the tension of a long dry afternoon) zijn gedraaid met en zonder gebruik van de plug en ik kan u geruststellen; ik heb gehoormatig geen nadelige effecten van de Pulse Protector kunnen bespeuren.


Sound Saver

De Sound Saver ziet er op het eerste gezicht hetzelfde uit als de Pulse Protector. Bij nadere beschouwing blijken zich bovenop twee leds te bevinden die, na het plaatsen in het stopcontact, feilloos aangeven welke ingeplugde poot de fase en welke de nul oppikt doordat de fasekant rood oplicht. Dat er veel gehoormatige winst te behalen is met het op de juiste wijze aansluiten van apparatuur op het lichtnet heb ik eerder beschreven.

Pulse Protector en Sound Saver

Voor het bepalen van de fase gebruik ik zelf reeds jaren een Van Medevoort pole checker. De Sound Saver geeft tevens aan wanneer er geen aarde gemeten wordt (beide leds blijven gedoofd) of wanneer er (door het rood oplichten van beide leds) sprake is van een gebalanceerd voltage. Doet zich één van deze twee laatst genoemde situaties voor dan raadt Essential Audio Tools u aan voor advies contact op te nemen met uw dealer. Na elkaar gebruikt in mijn beide installaties geven zowel Pole Checker als Sound Saver dezelfde uitslagen te zien.


Conclusie

Met de Pulse Protector en de Sound Saver zet Essential Audio Tools voor betaalbare prijzen twee voor de serieuze audio liefhebber ‘essentiele audio hulpmiddelen’ op de markt die in de praktijk uitstekend blijken te voldoen. Een reden om dit merk in de gaten te houden. Binnen hetzelfde programma zijn inmiddels ook Current Conductor netsnoeren beschikbaar en zullen er nog nieuwe producten volgen, waaronder een Noise Eater. Inmiddels heb ik aan het ontwikkelteam doorgegeven dat ik zelf nog graag een apparaatje zou willen hebben dat kan meten of een component fasecorrect aangesloten is terwijl dat component gewoon via interlinks met de rest van de installatie verbonden blijft. Of die wens vervuld gaat worden durf ik niet te zeggen maar indien dat het geval is hoort u er zeker meer over.


Prijzen
Sound Saver:  59 euro
Pulse Protector:  39 euro


Distributeur / Fabrikant

Music Matters
Argonstraat 128
2718 SP Zoetermeer
Tel. 079-3622277
Fax. 079-3622161
Internet: www.music-matters.org
E-mail : info@music-matters.org

Gebruikte Hardware: 

 • CEC TL 5100 belt drive cd transport
 • North Star model 3 24/96 DAC
 • North Star model 4 24/96 upsampler / anti jitter device
 • Marantz SA8400
 • Clearaudio Champion Limited Edition draaitafel met VPI JMW 9 memorial arm
 • Clearaudio Syncro Power Generator
 • Clearaudio Discovery MC element
 • Sphinx Project Phono Equaliser
 • DK Designgroup VS-1 Reference mk III geintegreerde versterker
 • Phonokabel: Clearaudio Sixstream, Synergistic Research Looking Glass Phase II
 • Interlinks: Siltech Classic SQ28, Synergistic Research Designers` Reference ".5"
 • Gebalanceerde digitale interlink: Siltech G3 HF-9
 • Speakerkabel: Siltech Classic LS 88
 • Netsnoeren: Synergistic Research A/C Master Couplers "Active", Siltech SPX-30
 • Accessoires: USM Haller audiorack, Clearaudio Matrix platenwasmachine, Purist audio design system enhancer, Ortho Spectrum AV Harmonizer HM8, granieten platen, Master Wire Tweak, Gryphon Exorcist, Gryphon Black Exorcist, van Medevoort polechecker.
 • Stroomvoorziening: Voor de luisterruimte drie separate met Siemens audio grade 10 x 38 smeltpatronen uitgeruste stroomgroepen die via KE-HI Power Cable 5 verbonden zijn met twee 4 Way KE- Power Strips en een HMS audio grade wandcontactdozen. Voor de woonkamer een separate met Siemens audio grade 10 x 38 smeltpatronen uitgeruste stroomgroep die via KE-HI Power Cable 5 verbonden is met een HMS audio grade wandcontactdoos. Separate aardepen t.b.v. de vier audio stroomgroepen.

EDITORS' CHOICE