REVIEW

Kaiser Chiefs – Enjoyment

Jan Luijsterburg | 02 februari 2006

Volgens de aftiteling was het hitalbum Employment eigenlijk de soundtrack van de documentaire op deze DVD. Één van de talloze kleine en grote grapjes, merendeels van het melige soort. In de termen van mijn dochter, tevens fan: ‘die sporen dus ècht niet’. Een ander flauw grapje is dat het menu van het schijfje, en daarmee een karrenvracht aan bonusmateriaal, lastig te vinden is.

Als je de DVD in de speler stopt begint namelijk automatisch de film, gestoken in een nostalgische vormgeving van oud tot zeer oud, zwaarbeschadigd filmmateriaal. Indrukken van de Menu-knop van de afstandbediening leidt slechts tot het advies het geduld te bewaren. Pas wanneer na anderhalf uur de aftiteling helemaal afgelopen is verschijnt dan toch het menu, en de toegang tot de beloofde extra’s.

Menig mopperende recensent heeft het geduld duidelijk niet opgebracht, en klaagt over het ontbreken van een volledige song op de hele DVD. Clips of live uitvoeringen zijn slechts in gefragmenteerde toestand opgenomen in de film. Gelukkig is er wel een uitweg: tijdens de begintitels werkt de Menu-knop nog wel!

De film Enjoyment is opgebouwd uit een aantal terugkerende elementen, ingedeeld aan de hand van de plaatsen die door de Kaiser Chiefs aangedaan worden tijdens een tournee. We reizen van Londen naar onder meer Birmingham en Leeds, gevolgd door verre locaties als Glasgow en San Francisco. De reis gaat over de landkaart, waarbij iedere plaats geïntroduceerd wordt met een even uitgebreide als droogkomische verhandeling van Bill Nighy, begeleid door nostalgische beelden. Naast stukken van videoclips en optredens van de Kaiser Chiefs, ook in eerdere incarnaties, zijn er als gezegd talloze grappen.

Zo worden de individuele leden van de band geportretteerd in een persiflage op de beroemde documentairereeks van Michael Apted, 7-up, 14-up etc. Hierin wordt een groep mensen uit verschillende sociale klassen eens in de zeven jaar geïnterviewd, en zie je mensen voor je ogen door de tijd schieten. Recent verscheen de aflevering 49-up. In Enjoyment heet het onderdeel 7-plus, en zien we de bandleden als kind en daarna anno 2030, lang na de ervaringen met de Kaiser Chiefs. Verder is er een bebaarde man met ogen op zijn kin geplakt, zodat de onderste helft van zijn hoofd ondersteboven een grappig nieuw gezichtje vormt, dat Ray heet. Enjoyment oogt op deze manier als een typisch staaltje Britse comedy, gelardeerd met de aanstekelijke liedjes van de Kaiser Chiefs.

Wie de mannen echt aan het werk wil zien kan het hart ophalen in de extra’s. Er is een fraai vastgelegd volledig concert, in the Fillmore in San Francisco, een deel van een wel erg flitsend gefilmd concert in Leeds en stukken van festivaloptredens, in totaal anderhalf uur materiaal. De band zet iedere zaal op zijn kop met haar enthousiaste mix van post-wave en ska, stilzitten is er niet bij. Al kijkend valt de grote rol van de drummer op. De opvallend volle vocalen die de sound van de Kaiser Chiefs zo origineel maken komen op zijn rekening: alles wordt samen gezongen, de tweede leadzanger zit alleen achter het drumstel. Onvermijdelijk zijn natuurlijk de vijf videoclips van evenzoveel hits die Employment opleverde: Oh my God, Every Day I Love You Less and Less, I Predict A Riot, Modern Way en het lied met de onnavolgbare titel Na Na Na Na Naaa. Originele en erg leuke clips.

De volle 206 minuten die deze DVD duurt aaneengesloten consumeren is niet aan te bevelen, meligheid in overdosis leidt tot afweerverschijnselen. Dan komen adviezen op de verpakking van het schijfje, als uren plezier beleven aan het middels de ‘Eject’-knop in en uit de speler zien komen van de DVD, niet meer over. Net als het lijstje met Extra’s, waarin ook de handige plastic doos, de inlay en de DVD zelf opgenomen zijn. Gedoseerd innemen dus, deze mix van feestelijke popmuziek en meligheid. Over ‘geen waar voor je geld’ valt in ieder geval niet te klagen.

Aanvullende informatie:
Beeld: 4:3 (film), concert Fillmore 16:9, Leeds 4:3.
Geluid: Dolby Digital 5.1, Fillmore ook in DTS
Label: B-Unique/Polydor
Distributie: Universal 
Website: www.kaiserchiefs.co.uk


EDITORS' CHOICE