ASR Basis Exclusive

René van Es | 29 december 2005 | ASR Audio Systeme

ASR Audiosysteme is een product van Friedrich Schaefer uit Herborn in Duitsland. Friedrich moet een beul van een man zijn anders maak je je versterkers niet zo groot en zwaar. Want ik tilde mij een breuk aan de accuvoeding die bij de Basis Exclusive phono versterker hoort. 25 kilo voeding en 10 kilo versterker om, echt waar, alleen het signaal van uw pick up element naar lijn niveau te brengen. Niet alleen het gewicht is imposant, ook de manier waarop de ASR Basis Exclusive en de ASR Battery unit zijn gemaakt. Degelijkheid troef. Maakt degelijkheid ook muziek? Ik ga er verslag van doen.

Tot nu toe kende ik ASR van beurzen en van verslagen in diverse, voornamelijk Duitse, tijdschriften. Het is de eerste keer dat ik thuis kennis maak met ASR. De eerste indruk is overweldigend. Wat een enorme omvang voor een phono versterker. Als ik de bovenkant van de ASR Basis Exclusive verwijder staart de printplaat met 20 grote elco’s mij aan. Daarachter een rij Wima condensatoren, nog meer elco’s en dan een paar IC’s die de totale versterking verzorgen. De IC’s zijn grotendeels Analog Devices SSM2019.

ASR Basis Exclusive phono versterker (c) Xingo (c)

Eén chip (per kanaal) heeft een opgebouwde koelvin en die sloop ik er niet voor u af, waarmee de chip onbekend blijft. Voor de XLR uitgangen gebruikt ASR Analog Devices SSM2142 balance line drivers. De versterker is dual mono opgezet en kent per kanaal twee onafhankelijk van elkaar in te stellen versterkers. Uniek voor de ASR is dat hij een pick up elementen accepteert die gebalanceerd zijn aangesloten. Uw arm bedrading moet daar wel voor geschikt zijn, maar gelooft u mij, het is de mooiste vorm om een MC element aan te sluiten. Dat er twee ingangen zijn, elk instelbaar voor RCA of XLR, maakt vergelijken van platenspelers en elementen eenvoudig. De uitgang is eveneens uitgevoerd in zowel XLR (gebalanceerd) als RCA (cinch en dus ongebalanceerd) en tegelijk bruikbaar.

ASR Basis Exclusive phono versterker (c) Xingo (c)

Intern treffen we diverse dipswitches. Ten eerste een switch die het frequentiebereik naar beneden laat afvallen onder de 20 Hz. Zet u de switch om dan is 2 Hz bereikbaar. De tweede switch is om de impedantie in te stellen. Op vele waardes tussen de 5 Ohm en 1 kOhm. Voor mijn Benz Micro Glider L2 koos ik 300 Ohm. Een waarde die in de buurt ligt van mijn eigen phono versterker. Minder van belang voor MC elementen is de instelbaarheid van de capaciteit met de zelfde dip-switch bank. Dan is de versterking instelbaar. Op diverse waardes tussen de +32 dB en +64 dB. Wat overeenkomt met 40x tot 1600x versterken. Let wel, dit instellen kan per kanaal én per ingang. De ASR is daarmee uitermate flexibel van opzet. Opgemerkt dient wel te worden dat de Basis Exclusive uitsluitend geschikt is voor de versterking van MC elementen.

ASR Basis Exclusive phono versterker (c) Xingo (c)

Vanaf de Basis Exclusive loopt een dikke en stugge Läpp kabel uit in een enorme stekker. Die stekker past in de losse voedingsunit, de Battery unit, waar hij op wordt vergrendeld met twee klemmen. In de Battery unit staan nog eens per kanaal 7 grote elco’s klaar. De totale buffering komt daarmee op 1,1 Farad. Verder een relatief kleine transformator en 6 Panasonic accu’s. De accu’s worden geladen vanuit het lichtnet (met behulp van het meegeleverde Läpp netsnoer). Als u niet speelt schakelt u de Basis Exclusive niet uit maar op ingang Line A of Line B, niet accu gevoed, en de accu’s worden geladen. Schakelt u door naar Batt A of Batt B, dan wordt het lichtnet afgeschakeld en werkt het systeem uitsluitend op accuspanning. Raken de accu’s leeg tijdens het spelen, dan schakelt automatisch de lichtnet voeding in. Ter indicatie, na drie dagen werken op alleen de accu’s waren die volgens de indicator nog niet eens half leeg.

ASR Basis Exclusive phono versterker (c) Xingo (c)

Een paar opmerkingen. Ten eerste is het uitermate belangrijk hoe u de Basis Exclusive afstelt. Na de correcte keuze van versterkingsfactor en afsluitweerstand werd hij volkomen stil. Ten tweede heeft u een behoorlijke plek nodig op uw rek om de versterker en de voeding kwijt te raken. Het zijn zeker geen kleine jongens. Bovendien loodzwaar, dus denk om uw rug. Laatste waarschuwing, pas goed op als u de stekker tussen voeding en versterker loshaalt. Interne LED’s (en dat zijn er nogal wat) moeten uit zijn, anders krijgt de versterker een spanningsstoot vanuit de elco’s. Mijn indruk dat de ASR zwaar over gedimensioneerd is raak ik niet kwijt. Mijn ultra dunne Piccolo phono kabels vallen in het niet ten opzichte van de Läpp kabel. De voeding is enorm. De buffer van 1,1 Farad is groter dan ik ooit in een eindversterker zag (uitgezonderd een Dynaco ST400 uit 1975). En dat allemaal voor een paar IC’s. De prijs van het geheel is navenant, al valt de prijs nog mee als ik zie hoeveel aandacht aan de bouw is besteed. De combinatie kost met deze dubbele ingangen, een betere behuizing dan standaard. een betere connector voor de voeding, reiniger voor perspex en wat sleuteltjes om de kast te openen, de lieve som van 3930 euro. De garantietermijn is twee jaar.

Setup


Als bron voor de Basis Exclusive dient een Garrard 301 loopwerk met afwisselend een Funk Firm Achromat of een Loricraft cork mat. De console voor de Garrard is van eigen hand. Als arm is een Pro-ject 9 Carbon gemonteerd. In de arm een Benz Micro Glider L2, netjes en exact afgesteld met een Walter E. Schön sjabloon, een waterpas en een naaldkrachtmeter. Tussen de interne armbekabeling en de phono versterker en tussen de phono versterker en de voorversterker zit een Crystal Cable Piccolo interconnect. De voorversterker zelf is een Marsh Sound Design P2000b, die via een Crystal Cable Connect Reference een PrimaLuna ProLogue Five eindversterker (met JJ KT-88 buizen) van signaal voorziet. Lange lengtes luidspreker kabel, wederom van Crystal Cable, naar Focal-JMlab Electra 927Be luidsprekers. Ondersteund door een Focal-JMlab Electra SW900 actieve subwoofer. Aan de stroomvoorziening is veel aandacht besteed met Kemp Balanced Source Isolator en Kemp Powersource, naast Kemp, Crystal Cable en Läpp netsnoeren. Het geheel is een set die ik door en door ken en waaruit alleen de phonotrap is getrokken ten gunste van de ASR Basis Exclusive.


EDITORS' CHOICE