REVIEW

Green Day-Bullet In The Bible

Timo Schuurbiers | 15 december 2005

Don`t wanna be an American idiot
Don`t want a nation under the new mania
And can you hear the sound of hysteria
The subliminal mind fuck America

Het blijft lekker om dit even keihard mee te schreeuwen. Wat is Green Day hot these days. Hot hot hot. Je zet MTV aan en ‘Boulevard Of Broken Dreams’ knalt uit je tv, vervolgens rol je het bed in met ‘Wake Me Up When September Ends’. Wie had dat 15 jaar geleden kunnen bedenken?

Eind jaren 80 ontstaan in Californie. Lang verhaal kort. Toen was er ineens ‘Dookie’ in 1994. Wereldwijd 17 miljoen exemplaren van verkocht. Billie Joe, Mike Dirnt, Tré Cool waren in één keer hip en groter dan Rancid en al die andere punkbandjes bij elkaar.

Het in 1997 gereleasde Nimrod geldt voor de kenners als hun beste album tot nu toe. American Idiot (tot nu toe al 10 miljoen verkochte exemplaren) uit 2004 is de aanzet geweest tot het tot stand komen van deze live CD/DVD. Opgenomen tijdens het grootste concert (Milton Keynes, UK) wat ze ooit hebben gegeven.

A total Sell Out. Het is doorsnee Rock and Roll geworden volgens de critici. Die 60000 uitzinnige fans hebben aan al die negativiteit geen boodschap. De pas 33! jarige gasten kunnen nog steeds een (in dit geval groot) feestje bouwen. En dat is toch waar de fans deze live set voor kopen. De show is strak geregisseerd zonder ál te veel poespas en wordt afgewisseld met Behind The Scenes materiaal en een aantal korte (niet zo veelzeggende) interviews met de 3 bandleden.

Als fan heb je deze set uiteraard al in huis gehaald. Voor de jonge muziekliefhebbers is dit een uitgelezen kans om Green Day te zien, te horen en te voelen. Voor de gloryhunters die alleen ‘Dookie’ in hun CD verzameling hebben, is dit dé mogelijkheid om definitief te breken met het verleden, de hanenkam plat te föhnen een weer eens lekker ouderwets uit je dak te gaan. Rock and Roll, baby. En laten we eerlijk zijn, dat is toch eigenlijk gewoon Punk in een oud jasje!

 

Aanvullende informatie:
DVD: 16 hoofdstukken, 1:55:42
CD: 14 tracks, 1:05:02
Links: www.greenday.com, www.greenday.net, www.repriserecords.com
Label: Reprise Records
Distributie: Warner

 


EDITORS' CHOICE