REVIEW

Prokovjef - De Stenen Bloem

Ferd Op de Coul | 08 december 2005

Je vraagt je soms af waarom de ene partituur van een componist grote bekendheid en populariteit verwerft terwijl een ander werk van dezelfde meester daar kwalitatief niet voor onder doet maar aanzienlijk minder faam geniet. Ik heb dat gevoel heel sterk ervaren bij het zien en beluisteren van het prachtige ballet "De Stenen Bloem" naar een Russisch sprookje en uitgevoerd door solisten, ensembles en orkest van het vermaarde Bolshoi Theater in Moskou.

“De Stenen Bloem” ballet ProkovjefDe muziek van Sergej Prokovjef is absoluut van top-niveau: prachtig, vol kleur en temperament en gestoken in een gloedvolle orkestrale lay-out. Melodisch heel vindingrijk, en wat tempi en ritme-figuren betreft uiterst dansant bedacht en uitgewerkt, met die onweerstaanbare melancholieke lyriek van de altijd zo moeilijk te omschrijven "Russische ziel". Maar ook episoden waarin folkloristische elementen de boventoon voeren, in sommige scenes van dit ballet..

Visuele en muzikale geneugten bij de vleet, maar het gaat bij ballet primair om de dans, al wordt de voedingsbodem ván die dans, nl de muziek, helaas maar al te vaak door ballet-recensenten veronachtzaamd.
Die beschrijven uitvoerig wat ze te zien gekregen hebben, maar meestal geen woord over de muziek. Gelukkig nodigen dvd-opnamen van balletten als deze tot een visueel en auditief mee-beleven, net als bij opera’s en soms ook concerten via dit video-medium, al blijft "live" bij welk genre muziektheater dan ook, natuurlijk altijd hét optimale genieten bij uitstek.

Hoe dan ook, "De Stenen Bloem" - het verhaal voert te ver om uit de doeken te doen – is een rijk geschakeerd schouwspel met schitterende, spectaculair virtuoze solisten, zoals de onovertroffen Lyudmilla Semenyaka, Nina Semizorova, Nikolai Dorkhov en Yuri Vetrov in de hoofdrollen. Het prachtig gedisciplineerde, maar tegelijk uitermate lichtvoetige corps de ballet van Bolshoi is opnieuw een belevenis, terwijl de feeerieke enscènering in alle opzichten de grote traditionele Russische ballet-traditie continueert. Daar is op zichzelf niets tegen, al komen moderne balletvormen in Rusland nog steeds slechts mondjesmaat aan de bak.

De kleurrijke muziek van Prokovief wordt bevlogen en briljant vertolkt door het Bolshoi Theater Orkest o.l.v. Aleksander Kopilov.

Aanvullende informatie
"De Stenen Bloem", ballet in 3 bedrijven van Mira Mendelson-Prokofieva naar een Russisch sprookje.
Muziek: Sergej Prokovief, choreografie: Yuri Grigorovich.
Solisten, corps de ballet en orkest van het Bolshoi Theater Moskou.
Dirigent: Aleksander Kopilov.
Arthaus-dvd.
Pcm stereo. 5.1 surround. 120 min.


EDITORS' CHOICE