REVIEW

Ayon Falcon-S

Philip van Deijk | 24 november 2005 |

Is 13.000 Euro veel geld? Voor sommigen onder ons wel en voor sommigen onder ons niet. Waar dat verschil in zit kan voortvloeien uit verschillende omstandigheden, maar gelukkig hoef ik me daar niet zo druk over te maken. Zonder er op te letten of 13.000 Euro veel of weinig geld is, kijk ik eens wat je er allemaal mee kunt doen. Een supercruise voor twee personen naar het Caribische gebied, of een all-inclusive vakantie met de hele familie naar een populair vakantieland.

Blijven we dichter bij huis en gaan we over tot de aanschaf van een nieuwe Volkswagen Polo of een occasion BMW 3-serie van een paar jaar. Misschien jezelf een tijd lang in luxe limousine met chauffeur naar je werk heen en terug laten rijden, of een nieuwe garderobe aan laten meten. Een avond met een paar vrienden in een "Huis van Plezier" doorbrengen of een half jaar onbetaald verlof en die dagen op de bank slijten.
Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ideeen ik krijg. Nog meer suggesties? De hypotheek van één jaar in één klap storten, of met een kleine verbouwing een nieuwe keuken voor moeder de vrouw. Of …….. u koopt een set Ayon Falcon-S speakers.

Ayon Falcon-S (c) Xingo (c) XingoAyon Falcon-S (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo

Deze luidsprekers hebben de afgelopen tijd de plaats ingenomen van mijn Avalon Avatars. En dat was genieten, ik heb mijn eigen luidsprekers niet eens echt gemist. Tot op heden hebben vele andere speakers in de configuratie waarmee ik speel, nog niet kunnen overtuigen dat zij op de meeste fronten heer en meester zijn over mijn Avalons. Dat de Ayon`s dat voor het overgrote deel wel waren zegt iets over de kwaliteit. Meer verklap ik nu niet, benieuwd over het hoe en waarom? Lees dan verder.


Luidsprekers en set

Tja, daar stonden ze dan: een set Falcon-S luidsprekers. In totaal, zonder verpakking, een slordige 90 kilo aan speakerplezier. Keurig binnen gebracht door de heren van Sound E-motions. De heren mochten tijdens de Doelenshow genieten van een doorlopend overvolle luisterruimte. Liefhebbers die uit de luisterruimte van Sound E-motions liepen waren dolenthousiast over de set die te beluisteren was. Want Ayon is niet het enige merk dat deel uit maakt van het pakket. Shunyata audiokabels, Vyger draaitafels en Lumen White luidsprekers vallen ook onder hun hoede. De Falcon-S is de op één na grootste en duurste luidspreker uit de range. De luidspreker is redelijk van formaat, hij meet 118x40x22 cm. In tegenstelling tot de meeste luidsprekers is hij breder dan diep. Dit is soms een groot voordeel omdat hij minder ver in de luisterruimte hoeft te worden gezet, terwijl er toch een relatief grote ruimte achter de speaker aanwezig is. Niet alleen de breedte-diepte verhouding is afwijkend, maar ook de vorm. Zoals u op de foto`s kunt zien is hij niet hoekig maar ovaal. De ovale vorm vind ik een bijzonder fraaie verschijning en meerdere mensen deelden deze mening. Zelfs aan vrouwelijk schoon, die ik het uiterlijk van het te recenseren apparaat mede laat beoordelen, ontlokte de Falcon de nodige oh`s en ah`s. Een teken dat de Ayon`s de schoonheidstest met goed gevolg hebben doorstaan. Dat kan ermee te maken hebben dat deze speakers in een uiterst fraaie Maple Nature kleur waren uitgevoerd. Samen met het fraaie tussenstukje aan de zijkant en het zwarte doek deed het uiterlijk van deze speaker menig hart sneller kloppen.

Ayon Falcon-S (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c) Xi

Niet alleen het uiterlijk is afwijkend, intern houdt men er ook een eigen filosofie op na. De fabrikant heeft gekozen voor een alternatieve bouwwijze van de kast, met als resultaat een mechanische demping. Terwijl de behuizing in tegenstelling tot een conventioneel systeem zelf geen energie absorbeert. De demping wordt bereikt ondanks het ontbreken van intern dempingmateriaal, dat helaas vaak zorgt voor een negatieve klankbeïnvloeding vanuit de kast. De bouwwijze resulteert in een betere impulsweergave. Door het ontbreken van dempingmateriaal wordt de conus aan beide zijden gelijkmatig belast. Met deze mechanische demping slaat men de spijker op zijn kop. Het geeft een groot voordeel bij gebruik van buizenversterkers, een hoger rendement en de demping is niet langer afhankelijk is van de dempingfactor van een versterker. Nog een bijkomend voordeel is dat door de vorm van de behuizing het gewicht gereduceerd wordt. De behuizing is gemaakt van multiplex en daarna afgewerkt met pianolak.


EDITORS' CHOICE