REVIEW

The King`s Singers - From Byrd to The Beatles

Ferd Op de Coul | 17 november 2005

Ruim 25 jaar lang al reizen ze de wereld rond, triomfen vierend met spraakmakend weergaloze vocale hoogstandjes uit het koor-repertoire vanaf Middeleeuwen en Renaissance via Reger, Kodaly, hedendaagse avant-gardemuziek , volksliedjes, spirituals tot The Beatles toe: het fameuze Britse mannenzanggroepje “The King’s Singers”.

The King`s SingersSinds dit ensemble van zes vocale goochelaars werd opgericht, is de groep vanzelfsprekend voortdurend vernieuwd en verjongd. In het Verenigd Koninkrijk met zijn enorm rijke traditie van vocale kunst en briljante\(kerk- en college-)koren, is dat geen probleem; bij ons zou zoiets gewoon niet kunnen.  Hoe dan ook, de groep treedt per concert in wisselende bezetting op van drie tot zesstemmig, naar gelang het repertoire dat wordt uitgevoerd.

Op een nieuwe dvd zien en vooral horen we David Hurley, Robert Tyson, countertenors, Paul Phoenix en Philip Lawson, tenoren Christopher Gabbitas, bariton  en Stephen Connolly, bas aan het werk in de Londense Cadogan Hall voor een geestdriftig  publiek. Ze zingen volop gesteund door onmiskenbare mimische kwaliteiten, motetten en madrigalen van Byrd, Tallis, Weelkes, Monteverdi, Lassus, maar ook latere meesterwerken van Kodaly, Kreek of perfect gearrangeerde werkjes van Duke Ellington, the Beatles, Freddie Mercury en Billy Joel.

Onovertroffen is de wijze waarop ze bij Ellington en Mercury een “vocale jazzband” typeren en even later met een meesterlijke parodie Rossini’s fameuze ouverture “De Barbier van Sevilla” de zaal “plat” weten te krijgen.

Tussen de bedrijven door zien we opnamen van het wereldvermaarde motet “Spem in alium” van Thomas Tallis. Dit topstuk van vocaal meesterschap uit de Britse renaissancemuziek is gecomponeerd voor niet minder dan 40 (!) afzonderlijk genoteerde vocale lijnen, stemmen dus. Maar wat moet je met 6 zangers bij een zo monumentaal opgezet koorwerk? Geen nood: The King’s Singers nemen elk een bepaald aantal van die 40 stemmen voor hun rekening en maken er met behulp van muzikaal doorgewinterde audio-technici een naadloos gemonteerd onberispelijk klinkend groots koorwerk van.

Dit motet is tevens het sluitstuk van deze fraaie DVD, die, naarmate het programma vordert, althans bij mij de bewondering voor zoveel discipline, zoveel perfect uitgewogen vocalistiek, ensemblecultuur en zoveel expressiviteit gaandeweg doet stijgen. Ze zingen alles uit het hoofd en het lijkt alsof hun enorme repertoire moeiteloos wordt in- en uitgeademd…

Als toegevoegde items op deze kostelijke DVD – waarin ik alleen het quasi-gepsalmodieerde “The Weatherforcast” node mis, presenteren de zes heren met veel verve en humor o.a. die Rossini-ouverture, een prachtig poetische “Lullabye”van Billy Joel, het wondermooie Ierse volksliedje “Danny Boy” en een gezongen stukje “muziekhistorie” op grote componistennamen.

 

Aanvullende informatie:
“The King’s Singers: from Byrd to The Beatles,”
ArtHaus Musik-dvd.
pict.format 16:9.
Subtitles: GB,F,D,Sp.
PCM stereo dig. 5.1
lengte: 92 min+toegiften.


EDITORS' CHOICE