REVIEW

Jacintha - The Girl From Bossa Nova


Jan de Jeu | 03 november 2005

Groove Note is zo`n label wat ontzettend veel aandacht aan zijn product besteedt. "The Girl From Bossa Nova" is daar een perfect voorbeeld van. Een luxe uitklapalbum vervaardigd van stevig materiaal met een glanzende coating. Binnenin twee 180 grams LP`s die op 45 RPM gemasterd zijn waardoor de groeven waarin de tien songs een plaats gekregen hebben - twee kanten met twee en twee kanten met drie nummers - alle ruimte hebben. Heel belangrijk wanneer je een opname vast wilt leggen waarin ambiance, dynamiek, detaillering, transparantie, rust en autoriteit van de sessie volledig overgedragen kunnen worden.

Jacintha; The Girl From Bossa NovaDe titel van de dubbel LP doet me denken aan die andere Girl. U weet wel; Astrud Gilberto die "The Girl From Ipanema" wereldberoemd maakte. Dit nummer staat overigens niet op deze schijven. Wat er wel op staat zijn voornamelijk grote hits van de hand van - hoe kan het ook anders - Antonio Carlos Jobim. Nummers die ook gezongen zijn door Astrud die daarmee onwillekeurig toch de referentie vormt waartegen ik de versies van Jacintha afzet. Wat direct opvalt is de warmere, diepere toon die Jacintha tegenover de `cool` klinkende Astrud plaatst. En wanneer ik me ontworstel aan de stem van de Braziliaanse zangeres die constant probeert om zich in mijn achterhoofd aan mij op te dringen blijkt dat de intiemer klinkende Jacintha zich prima thuis voelt in dit repertoire van liefde en verlangen.

Ik weet dat haar wieg in Singapore heeft gestaan maar anders zou ik haar zonder enige bedenking de Braziliaanse nationaliteit toedichten.
Mijn enige bedenking geldt het tempo waarin een aantal nummers gezongen worden. Dit is net iets te langzaam. Een bewering die ik slechts fluisterend durf te uiten want ik haast me om er aan toe te voegen dat het absoluut niets afdoet aan de kwaliteit of aan het grote genieten dat het draaien van deze schijven bij mij oproept. "Corcovado" ken ik nu eenmaal uitsluitend in uitvoeringen met een iets hogere "draaisnelheid" en dat maakt bevooroordeeld. Prachtige stembuigingen en subtiele tempowisselingen komen mooi tot uitdrukking en zijn extreem goed te volgen door de perfecte klankkwaliteit. Niet voor niets is Jacintha de lieveling van veel audiofiele luisteraars. Ze is heel dichtbij in het grote, diepe beeld dat mij middels mijn luidsprekers gepresenteerd wordt. Wie meer opnamen van het Groove Note label in zijn platenkast heeft staan zal de namen van de haar begeleidende bandleden herkennen. De meeste indruk maken tenorsaxofonist Harry Allen (ook al is hij dan geen Stan Getz) , John Pisano op gitaar en Bill Cunliffe (tevens arrangementen) op piano. Verder Darek Olezkiewicz op bas, Tim Pleasant op drums en - als enige echte Braziliaan - Paulinho da Costa op percussie. Tezamen produceren zij een absolute aanrader.

Aanvullende informatie:
Format: 45 RPM 180 G Audiophile Double LP GRV 1026-1 Limited Edition
Label: Groove Note

EDITORS' CHOICE