REVIEW

Tracy Chapman – Where You Live

Timo Schuurbiers | 03 november 2005

Volgens mij heeft iedereen wel eens van Tracy Chapman gehoord. Een warme persoonlijkheid met een stem die je herkent uit duizenden. Het debuutalbum is één van die cd’s die zonder al te veel stof erop, in mijn kast te vinden is. Met "Crossroads" heeft ze nog even in de picture gestaan, maar toch voelt het of ze daarna in rook is opgelost. 15 jaar en 7 albums verder is er nu "Where You Live". De tijd lijkt stil te hebben gestaan.

Tracy Chapman – Where You LiveJe ontkomt er niet aan, want Tracy Chapman is en blijft verbonden aan het titelloze debuutalbum uit 1988. Als je luistert naar de nummers van "Where You Live", dan is het moeilijk om tijdens het meezingen, op sommige momenten niet over te gaan op: "He live With The bottle, That’s The Way It Is".

Maar genoeg over het verleden.
"Where You Live" is een combinatie van nieuw en oud.
Zelfs nummers die al enkele jaren in de kast hebben gerijpt als een lekkere fles Vintage Port (3000 Miles, Never Yours, America, Love’s Proof en Taken, allen uit 2001).
Elk nummer heeft ze zelf geschreven en Tchad Blake (o.a. Elvis Costello, en Pearl Jam) heeft haar geholpen met de productie.

Het eerste nummer "Change" uit 2003 zet je meteen voor het blok en klinkt ook meteen goed.

If You Knew You Would Die Today
If You Saw The Face Of God And Love
Would You Change?

Ballads worden vervolgens afgewisseld met een aantal up-tempo folk-rock achtige nummers waaronder het mooie "America". Een tirade gericht aan de Bush Administration. Lekkere sound en dito tekst. Geen enkel nummer krijgt een onvoldoende. Hooguit een tweetal magere zeven-minnetjes. De rest zit daar (ruimschoots) boven. Chapman, inmiddels 41 jaren jong, doet haar eigen ding en buiten haar inspanningen voor verschillende goede doelen, maakt ze ook nog eens integere en mooie muziek. Daar kun je alleen maar respect voor hebben. Bij deze.

Aanvullende informatie:
11 tracks: 46:56 min
Links: www.tracychapman.com, www.about-tracy-chapman.net
Label: Elektra / Wea
Distributie: Warner


EDITORS' CHOICE