REVIEW

Luiz Bonfa plays and sings Bossa Nova

Jan de Jeu | 20 oktober 2005

De gitarist Charlie Byrd en de tenor saxofonist Stan Getz luidden met hun Verve LP "Jazz Samba" een periode in waarin de Bossa Nova, aanvankelijk in de Verenigde Staten maar later ook in Europa, een grote vlucht nam. Daaraan voorafgaand was er echter al die Braziliaanse grootmeester Joao Gilberto die deze muziekstijl onder de aandacht bracht.

Luiz Bonfa plays and sings Bossa NovaLuiz Bonfa mag dan minder bekend zijn dan Joao Gilberto of Antonio Carlos Jobim, het boegbeeld van de Braziliaanse muziek, toch heeft ook deze gitarist veel bijgedragen aan de verspreiding van het bossa nova virus. Zijn composities "Manha de Carnaval" - dat ook op deze LP een plekje gevonden heeft - en "Samba de Orfeu" – beiden geschreven voor Marcel Camus’ film "Black Orpheus"- veroverden de wereld enkele jaren voordat Jobim’s songs aansloegen. Geboren in Rio op 17 oktober 1922 leert Luiz Floriano Bonfa zichzelf gitaar spelen voordat hij op 12-jarige leeftijd de kans krijgt om deze studie voort te zetten bij de uit Uruguay afkomstige gitarist Isaias Savio. Vanaf 1951 wordt hij een van de leidende figuren in een muziekstroming die uit zal groeien tot bossa nova.

Zijn delicate, nauwgezette stijl van spelen is meer geent op het traditionele samba ritme dan op dat van de bossa nova. Bonfa’s stem en stijl van zingen hebben veel weg van Gilberto. Hij klinkt uiterst relaxed en kalmerend, zijn gitaarspel sereen en understated. De meeste van de dertien songs op deze op 30 en 31 december 1962 in New York City opgenomen LP zijn van de hand van Bonfa. In de eerste zes nummers is zijn stem te horen terwijl op kant twee zijn instrumentale vaardigheden tentoon gespreid worden. Hij wordt bijgestaan door enkele topmuzikanten waarvan er twee met name genoemd worden; de pianist Oscar Castro Neves en Lalo Schifrin die voor de grote strijkersarrangementen van dit album tekent.

De zachte stem van Luiz, de piano à la Jobim, de zwoele in een tweetal nummers klinkende vrouwenstem, (Maria Toledo?) de incidenteel te horen, nimmer opdringerige strijkers en de gedoseerd toegevoegde Braziliaanse percussie maken deze LP tot één van de meest relaxed klinkende bossa nova albums die ik ken. Speakers Corner heeft de intieme sfeer van de originele opname in deze mastering knap weten te behouden en fraai vastgelegd op het 180 gram zware virgin vinyl.

Aanvullende informatie:
Format: 180 gram virgin vinyl Verve V6-8522
Label: Speakers Corner Records
Starkenbrook 4
D-24214 Gettorf
Deutschland 

Distributeur:
Technicom
Tel. 035-6237170


EDITORS' CHOICE