REVIEW

Die lustige Witwe

Ferd Op de Coul | 06 oktober 2005

Doorgaans doen "serieuze" muziekliefhebbers een beetje neerbuigend over operette, vinden het maar oubollig en tijdsgebonden vermaak. Ten dele is dat ook wel zo, maar niet ontkend kan worden dat met name componisten als Offenbach, Von Suppé, Johann Strauss jr het genre een muzikaal en theatraal niveau hebben verleend waar bij vergeleken de vrijwel uitsluitend op show en glitter gemaakte commerciele produkties die tegenwoordig als "musicals" worden opgediend, gebakken lucht zijn.

Die lustige WitweZeepbellen met voorspelbare deuntjes, slecht geacteerde rollen en niet professioneel geschoolde vokalisten. Op een enkele uitzondering na.

In de nadagen van de "klassieke"operette hielden componisten als Franz Léhar, Eduard Künneke,Emmerich Kálman en Nico Dostal het genre in tact. Niet al hun zangspelen hadden topniveau, maar van Léhar is zeker diens "Die lustige Witwe" een meesterwerk in haar soort.

Hij munt er in uit met vindingrijke melodien als het beroemde "Vilja Lied" dat een wereldhit werd, excellente orkestraties, in een romantische komedie rond een mooie schatrijke jonge weduwe die begerige minnaars lokt en uiteindelijk de ware levenspartner in de armen sluit.

Op zich niets nieuws onder de zon, maar Léhar had genoeg goede smaak en muzikaal vernuft om deze love story met esprit en gevoel voor komedie tot een spetterend muzikaal blijspel om te buigen.

En het zijn dan ook die kwaliteiten die in de nieuwe dvd-produktie met een voorstelling door de Opera van Zürich prima tot hun recht komen. Dagmar Schellenberger in de titelrol en Rodney Gilfry als graaf Danilo stelen de show en ook de andere soli zijn gemiddeld heel behoorlijk. Koor en orkest van de Opera Zürich maken van deze attractief geensceneerde voorstelling, met in de laatste akte een aanstekelijk can-can-ballet, een "lust voor oog en oor", want ook de surround-kwaliteit voldoet goed.

 

Aanvullende informatie:
"Die lustige Witwe"
operette van Franz Léhar en Henri Meillhac.
Soli, koor en orkest van het Zürich Opern Haus.
Dirigent: Frans-Welser Möst.
Tv-regie: Anton Reitzenstein.
PCm Stereo, dolby dig. 5.1.
Ondertitels: D.F.GB. JP. Sp.
Speelduur: 125 min.
Arthaus Musik-dvd.


EDITORS' CHOICE