Acoustic Solution SP121

Rene Smit | 25 augustus 2005 | Acoustic Solutions

Wanneer je als importeur van edele Britse merken zoals Meridian en Musical Fidelity een nieuw merk aan de stal toevoegt verwacht je niet direct een “budget” merk. Toch heeft de in het Zuid-Hollandse plaatsje Barendrecht gevestigde importeur Viertron het aangedurfd het merk Acoustic Solutions aan het pallet toe te voegen.

Acoustic Solution SP121

Uit het uitgebreide pakket van de fabrikant nam Viertron een bescheiden assortiment op. Zo zijn op dit moment een versterker, een CD-speler, een CD-speler met harde schijf, een DVD-speler, een vijfkanaals receiver, een (DAB)tuner en een surroundset leverbaar. Prijzen van de versterker en CD-speler blijven net onder de magische 200 euro grens. De tuner valt qua prijs wat uit de toon maar dit is een logisch gevolg van de gebruikte techniek. Het apparaat beschikt namelijk over DAB. Voor meer informatie over deze techniek is een uitgebreid artikel op deze site te lezen. Het lijdend voorwerp van deze test is echter de slechts 199 euro kostende SP121 CD-speler.


SP121

De speler is verpakt in een mooi bedrukte kartonnen doos voorzien van een handig kunststof handvat.
Wanneer ik thuis de speler uit de verpakking haal blijkt deze in een fraaie stoffen zak verpakt te zijn in plaats van de vaak gebruikte plastic zak. Er wordt standaard een afstandbediening meegeleverd waar ook de versterker en tuner mee bediend kunnen worden. Het uiterlijk van de speler is strak en het geheel voelt stevig aan.

Aan de achterzijde is een set cinchbussen te vinden om de speler analoog op een versterker aan te sluiten. Ook is er een optische digitale uitgang aanwezig om de speler eventueel op te waarderen met een externe DAC of op een surround receiver aan te sluiten met daarin een kwalitatief betere DAC. Handig is daarbij dat de tekst op de achterzijde van de speler ook ondersteboven gedrukt staat zodat wanneer je over het apparaat gebogen staat de tekst goed leesbaar is. Experimenteren met een ander netsnoer behoord niet tot de mogelijkheden omdat de speler voorzien is van een vast netsnoer, een begrijpelijke keus gezien het prijsniveau en de doelgroep. Veelal zal deze speler verkocht worden in combinatie met de versterker en tuner van hetzelfde merk. Een set mooie, niet noodzakelijk dure, speakers erbij en je hebt volgens de importeur een set die voor een iets hogere prijs het gros van de alles-in-één sets in muzikaal opzicht doet verbleken. Over de gebruikte techniek en onderdelen worden geen mededelingen gedaan maar het gros van de klanten zal dat waarschijnlijk worst wezen. Zij zijn op zoek naar een muziekinstallatie en verder niets. 

Acoustic Solution SP121 (c) Xingo


Aansluiten

Om de speler te beoordelen werd deze opgenomen in mijn referentieset bestaande uit vM MA240 versterker, inmiddels uitgebreid met een PA535 3-kanaals eindversterker zodat de voor recensie in gebruik zijnde B&W 705N speakers bi-amped aangestuurd kunnen worden. Het 3e kanaal wordt gebruikt om de Spendor C3 centerspeaker aan te sturen bij het bekijken en beluisteren van multichannel DVD’s en SACD’s. Decodering van het signaal en de aansturing van de Polk FX3i surroundspeakers wordt geregeld door de Marantz SR4300 receiver. Ter aanvulling in het laag wordt een Klipsch KSW10 subwoofer gebruikt. Bronnen zijn een Clearaudio Champion draaitafel met Benz Micro MC20e element en de vM Philips DVD963Sa multispeler met een M-Audio superdac voor CD weergave. Interlinks zijn van Siltech en luidsprekerkabels zijn van van Medevoort en Supra. Er wordt gebruik gemaakt van een aparte, voorzien van AHP Klankmodule, stroomgroep voor de audioset en netsnoeren zijn van Supra. Alles bij elkaar een behoorlijke overkill om een CD-speler van 199 euro te beluisteren. Voordeel is wel dat alles wat de CD-speler kan er waarschijnlijk ook uit komt.       
De Acoustic Solutions speler vindt een plaatsje in het Alphason audiorack en wordt met de versterker verbonden met een Siltech ST18G3 interlink.

Acoustic Solution SP121 (c) Xingo


EDITORS' CHOICE