REVIEW

Global Kryner - Krynology

Luc van Gaans | 11 augustus 2005

Mijn recensie van de eerste Global Kryner cd leverde veel enthousiaste reacties op. Misschien niet omdat mijn recensie nu zo leuk was maar in ieder geval wel omdat de muziek zo aanstekelijk werkt. Ik was dan ook reuze benieuwd hoe de tweede cd zou uitpakken. En jawel, Krynology is wederom een "snelle afwas" cd!

Krynology – Global KrynerZe zijn ´hotter dan hot´ in Oostenrijk en Duitsland. Global Kryner verzuipt in het aantal optredens. En hoewel het songfestival avontuur op niets uitdraaide (ze haalde de finale niet, maar dat zegt meer over het festival dan over de muziek), blijven ze ongekend populair. Het concept van wereldberoemde liedjes in een oberkrainer-saus drenken is een gouden greep geweest. Op de nieuwe cd staan daarnaast nu ook een aantal eigen liedjes. Geen grote conceptuele veranderingen dus. De grootste verandering is de wisseling van de wacht aan de leadzang microfoon. Souldiva Anne Marie Höller heeft plaats gemaakt voor de 22-jarige (!) Sabine Stieger. Hoewel zij puike zangpartijen aflevert blijft het gemis naar het warme en innemende stemgeluid van de eerste cd onmiskenbaar bestaan. Bij mij wel tenminste.

Maar de frisheid en gretigheid waarmee Stieger ´Y Así´zingt (de inzending voor het songfestival en eigen compositie) maakt wel erg veel goed.

Krynology begint (en dat is geen toeval, zo staat in het cd-boekje) met Robby Williams ´Something Beautiful´. Geen spetterend begin zoals de opening van de eerste cd (‘Something Stupid’ van Robby Williams), maar wel een subtiele opwarmer voor wat nog komen gaat. ´I can´t stand the rain´ maakt duidelijk dat de muzikanten voor hoge kwaliteit garant staan en oog hebben voor traditie en het concept van Global Kryner. Het liedje begint ronduit truttig maar bloeit uit tot een prachtige muzikale oberkrainer vertolking van de klassieker. Na 4 rustige liedjes wordt het gaspedaal diep ingedrukt met het enerverende ´Rock me Amadeus´, deels gezongen in de moedertaal en afgewisseld met klassieke verwijzingen. Het hoogtepunt is ´Oops, I did it again´. Global Kryner bewijst dat met een beetje goede wil en creativiteit zelfs iets te maken valt van een muzikaal niemendalletje als deze hit van Britney Spears. Oops!! De cd eindigt geheel in stijl met Krynology, het eigen lijflied waarmee, naar ik aanneem, de concerten worden geopend. Aan deze cd te horen kunnen dat dat niet anders dan enerverende ervaringen kunnen zijn!

Eerlijk is eerlijk, na de eerste cd gehoord te hebben is de verrassing en spontaniteit er een beetje af. Ook is de cd iets meer opgeleukt met gitaareffectjes en klinkt het allemaal wat meer afgewerkt. Maar daarmee is Krynology geen miskoop, integendeel: succes verzekerd op feesten en partijen. En niet onbelangrijk, Krynology is een "snelle afwas" cd!?! Als 1 van de weinigen in Nederland hebben we nog geen afwasmachine. Toen ik de cd opzette tijdens de afwas waren we zeker 10 minuten eerder klaar!

Aanvullende informatie:
Krynology, Global Kryner.
Sony BMG, 82876 69190 2
Speelduur 53:34 minuten, extra videoclip ´Y Así´
www.blankomusic.de
www.globalkryner.com


EDITORS' CHOICE