REVIEW

Charlie Haden & John Taylor - Nightfall


Jan de Jeu | 28 juli 2005

Hoewel Charlie al voor zijn tweede levensjaar in de country & western radioshow van zijn ouders zong, besloot hij uiteindelijk toch voor de bas te kiezen. In 1957 trok hij naar Los Angeles waar hij samenspeelde met o.a. Art Pepper en Dexter Gordon.

Charlie Haden & John Taylor - NightfallZijn meest invloedrijke werk leverde hij in de periode dat hij bij het baanbrekende quartet van Ornette Coleman speelde. Sindsdien heeft deze getalenteerde bassist met vele anderen samengewerkt waaronder Keith Jarrett, John Coltrane, Michael Brecker en niet te vergeten Pat Metheney waarmee hij “Beyond The Missouri Sky” maakte. Voor het Naim label maakte hij eerder opnamen en ditmaal koos hij voor een samenwerkingsproject met de Engelse pianist John Taylor, die vooral bekend is door zijn werk voor het Duitse kwaliteitslabel ECM. Tegenwoordig maakt hij o.a. deel uit van het kwartet van Kenny Wheeler.

Witte wolken in een blauwe lucht die in een vurige gloed gezet worden wanneer de zon langzaam ondergaat. Die foto op de hoes van Nightfall vormt een perfecte vingerwijzing voor het soort muziek dat op deze 180 gram LP te vinden is. De schijf is op 8 en 9 oktober 2003 ‘live to two track’ opgenomen in de Roy O Disney Music Hall van het California Institute of the Arts in Valencia, California, USA en is een simplistisch feest van subtiliteiten. Vanaf het allereerste – inderdaad Chinees aandoende – door Charlie Haden geschreven nummer “Chairman Mao” waarin John niet alleen met zijn vingers het ivoor beroert maar deze tevens gebruikt om aan de strings van zijn piano te plukken, tot aan het laatste nummer “Song For The Whales” waarin Haden’s gestreken bas perfect de toon van deze majestueuze zoogdieren weet neer te zetten. Daar tussenin songs waarin beide solisten elkaar sensitief aanvoelen waardoor samenspel, soleren en ondersteunen naadloos ineenvloeien tot een perfecte luister LP. Een aanrader! 

 

Aanvullende informatie:
Format; 180 gram LP Naimlp078
Label;
The Naim Label
Southampton Road
Salisbury
Wiltshire
SP1 2LN  England

EDITORS' CHOICE