REVIEW

Hugh Masekela - Almost Like Being In Jazz

Jan de Jeu | 14 juli 2005

De vinyl liefhebber heeft niet te klagen. Meldde ik enige tijd geleden nog de geboorte van het Engelse Pure Leasure label dat, net als het Duitse Speakers Corner Records, oude opnames opnieuw uitbrengt op 180 gram virgin vinyl, ditmaal is er een label opgedoken dat nieuwe opnamen uitbrengt en wel op 200 gram Quiex SV-P vinyl.

Hugh Masekela - Almost Like Being In JazzDeze naam moet kenners genoeg zeggen. Het is het standaard gewicht en materiaal dat het Amerikaanse Classic Records inzet bij het uitbrengen van nieuwe releases. Zelfs de sticker die de plastic hoes van de nieuwe dubbel LP van Hugh Masekela siert is dezelfde die aangetroffen kan worden op Classic Records platen. Het is dan ook deze maatschappij die zorgdraagt voor de wereldwijde distributie van het nieuwe label Straight Ahead Records. Logisch wanneer ik u vertel dat Classic Records’mastering engineer Bernie Grundman mede eigenaar is van het nieuwe label. De andere eigenaar is Stewart Levine.

Het label maakt met “Almost Like Being In Jazz” een geweldige start die smeekt om een vervolg op korte termijn. Het gebruikte vinyl is fluisterstil en de opname, gemaakt op 15 tot 17 oktober 2004 in Bernie’s studio en direct gemixed naar two track analog tape, is door Bernie gemastered op zijn all tube cutting system en klinkt ruimtelijk, vol en met een dynamiek en verfijning – wow, die bekkens! - die me keer op keer het kippenvel op de rug zet. Uiteraard is daarvoor niet uitsluitend de opnamekwaliteit verantwoordelijk. Ik heb enkele oudere CD’s van Hugh Masekela maar die hebben dit effect nooit teweeg kunnen brengen. Ook de fraaie LP “Hope” kan die reactie niet uitlokken. Waarschijnlijk heeft het alles te maken met de repertoirekeuze van dit dubbelalbum. Het zijn stuk voor stuk standards die ik al in vele uitvoeringen bezit. Het merendeel van de nummers doet me denken aan Miles Davis uit zijn vijftiger jaren periode waarin hij LP’s maakte met titels als “Moanin”, “Steamin” en “Cookin”. Van deze in mijn platenkast staande LP’s zijn een aantal selecties ook daadwerkelijk op deze Masekela LP’s terug te vinden. De sfeer is “smooth & mellow”, maar tegelijkertijd is er de nieuwe interpretatie, de fellere aanzet van Hugh en zijn er de typerende loopjes die dit tot een onmiskenbaar Masekela dubbelalbum maken. Juist daardoor lijkt het alsof “You’ll Never Know”, “It Never Entered My Mind” etc. met deze release uit een lange winterslaap ontwaakt zijn. Deze volledig analoog opgenomen zwarte schijven zullen zeker geruime tijd gaan behoren tot de albums die de meeste draaiuren krijgen.


Aanvullende informatie:
Format: 200 Gram Quiex SV-P super vinyl profile; straightahead 101
Label: Straight Ahead Records


EDITORS' CHOICE