Consonance Droplet CDP-5.0

Wat je van ver haalt is lekker. Dat is een overbekend spreekwoord waar een kern van waarheid in schuilt. We boffen met dit spreekwoord, want de uithoeken van de wereld komen steeds sneller dichterbij. Uit mijn lagere schooltijd weet ik nog dat China een land was dat je nauwelijks kon bereiken. Het is immens groot en er wonen wel één miljard mensen.

Later leerde ik dat gerechten uit China heerlijk smaken en in grote en spotgoedkope porties geserveerd worden. Het eten was niet altijd een culinair hoogstandje, maar het was zeker goed eetbaar. Meer en meer komen andere producten zoals auto’s uit China, onder de merknaam Landwind. Een auto uit de populaire zogenaamde S.U.V. klasse voor ongeveer 16.000 euro, die de directe concurrentie aangaat met types als Opel Frontera en Kia Sorento. Voor de consument niet slecht en het geeft de gevestigde orde stof tot nadenken over de prijsstelling. We hebben het hier op hifi.nl niet over auto’s, maar de tendens kom je ook in audioland tegen. Merken uit China die de concurrentie aangaan met Westerse merken. Hoe die verhouding is zal ik u in onderstaand artikel proberen uit te leggen.

Consonance Droplet CDP-5.0 (c) Xingo

Dit keer stonden een versterker en een CD-speler van het Chinese Opera Audio centraal. Versterker de Cyber 100 en de onlangs uitgebrachte CD-speler Consonance Droplet CDP-5.0. Opera Audio is in 1993 in China opgericht en timmert sindsdien stevig aan de weg. Het heeft inmiddels een indrukwekkend uitgebreid pakket varierend van kabels tot draaitafels. Spijtig genoeg heeft de Cyber 100 slechts twee weken bij mij thuis staan spelen, daarna stopte één kanaal resoluut met het weergeven van muziek. Uiteindelijk bleek er alleen een zekering gesprongen te zijn. De Droplet CDP-5.0 speelde gewoon vrolijk door. Hij dankt zijn naam aan de vorm, die is namelijk druppelvormig. De vorm ontlokte bij de aanwaaiende vrouwen natuurlijk weer tot hilarische uitspraken. Meestal moet de VPI draaitafel het ontgelden, maar dit keer hoorde ik "hé, leuk een nieuwe hapjespan." Als je dan zegt dat het een nieuwe CD-speler is, wordt er raar gekeken en gaat het gesprek gauw over naar iets anders. Ze zullen wel nooit aan audio kunnen wennen.

Consonance Droplet CDP-5.0 (c) Xingo

Ik zal eerst iets kort over de Cyber 100 vertellen. De geïntegreerde buizenversterker, push-pull geschakeld, levert een vermogen van 2 x 40 watt bij 8 Ohm. Indien u wenst met leverbaar met of 6550 of een set KT88 eindbuizen. De 2 x 40 watt is ruim voldoende om de meeste luidsprekers in een niet al te grote luisterruimte probleemloos aan te sturen. Voor de luie mens wordt er een afstandbediening bij geleverd. De Cyber 100 kent alleen vergulde single ended (=cinch) in- en uitgangen. Het front is zeer simplistisch, slechts twee draaiknoppen en een aantal keuze led’s. De ene draaiknop is voor de bronkeuze en met de andere regel je het volume. De bronkeuze schakelaar is het even wennen, want indien de knop naar rechts gedraaid wordt gaat het keuze ledje naar links. Hebt u kleuters rond lopen die nogal ondernemend ingesteld zijn, dan kunnen de buizen door middel van een zwarte metalen kooi beschermd worden.

Consonance Droplet CDP-5.0 (c) Xingo

De Droplet CDP-5.0 is een CD-speler maar begeeft zich in een geheel andere klasse dan de Cyber 100. De CDP-5.0 is een bovenlader. Door dit concept is men verplicht gebruik te maken van een puck om het cd-plaatje stevig op zijn plaats te houden. In dit geval een plastik puck met een magneetje. Ik weet niet of de keuze van een zo’n magneetje wel verstandig is, het is mij onbekend wat de invloeden van magnetische velden zijn op de overige onderdelen binnen de CD-speler. Gehoormatig ben ik in ieder geval niets raars tegen gekomen wat hier misschien op zou kunnen duiden. Ik ben, niet alleen vanwege het uiterlijk, op de één of andere manier altijd erg gecharmeerd van bovenladers. Er hult zich een waas van erotiek om bovenladers. Meestal behoren zij ook tot de top van de spelers of loopwerken. De CDP-5.0 is een veelzijdige speler, er is zowel een cinch uitgang als een XLR-uitgang. De SE-uitgang maakt gebruik van twee Russische Sovtek 6H30 buisjes, die ook in de al langer bestaande Consonance Reference 2.2 speler zitten.

Consonance Droplet CDP-5.0 (c) Xingo

Daarnaast biedt de Droplet u, via een digitale uitgang, de mogelijkheid een externe dac aan te sluiten. Een 24-bit 192 kHz multilevel sigma-delta digitaal/analoog converter met synchrone upsampling vormt het digitale hart van deze speler. Dat jitter een vervelende eigenschap in het digitale domein is, wordt ook door Consonance onderkend. Opera Audio geeft er niet veel informatie over maar ze hebben wel, naar zeggen in eigen huis, een Super Clock ontwikkelt. Over de vormgeving kan ik heel uitgebreid en ingewikkeld doen, maar dan nog begrijpt u waarschijnlijk niet hoe de speler eruit ziet. Daarom kunt u beter de foto’s bekijken, die zeggen meer dan duizend woorden.


EDITORS' CHOICE