REVIEW

Christian Willisohn - Hold On

Jan de Jeu | 16 juni 2005

In 2002 sponsorde het Engelse luidsprekermerk Bowers & Wilkins in Duitsland de Nautilustour. Deze bestond uit een aantal optredens van de Amerikaanse zangeres Sara K. waarbij zij begeleid werd door haar landgenoot Chris Jones. Op het podium werd gebruik gemaakt van B&W Nautilus weergevers en elk concert werd opgenomen door Günter Pauler en Hans Jorg Maucksch van Stockfisch Records. Opnamen die later zowel op CD als DVD uitgebracht werden.

Christian Willisohn -  Hold OnDit jaar is er opnieuw een Nautilustour en nu is het de uit München afkomstige blueszanger Christian Willisohn die de concerten verzorgt. Ongetwijfeld zullen ook zijn optredens opgenomen worden en zal er ook hiervan in de toekomst een selectie op CD en/of DVD verschijnen. In afwachting daarvan is er voor de bluesliefhebber deze hybride (SA)CD beschikbaar.

De (SA)CD vormt voor mij de kennismaking met de als karakteristiek te bestempelen stem van deze Willisohn die zich uitstekend blijkt te lenen voor het vertolken van de 11 blues nummers waarvan er acht geschreven zijn door hemzelf in samenwerking met Alexandra Mayer. Het in de Italiaanse taal gezongen "Caruso" is van de hand van Lucio Dalla, "Blues in my Bottle" is geschreven door Willisohn en Claas Vogt en het enige mij bekende nummer "Have I Told You Lately" door Van Morrison. De schijf - die naast de stereo CD laag twee SACD mixes (stereo en 5.1) bevat - is een achtkanaals opname waarbij gebruik gemaakt is van 2 Neumann TLM-50 microfoons en zes Neumann/Gefell UM-75 buizenmicrofoons.

Willisohn StockfishVoor de opname vloog Willisohn met de Stockfisch crew naar het aan de Atlantische kust van Schotland, in de Westhighlands, gelegen Crear waar zich in een voormalige boerderij een bijzondere concertzaal met uitzicht op de oceaan bevindt. Daar werden de vijf B&W Nautilus 801 weergevers opgesteld, tezamen met Classe versterkers en SADIE DSD8 opnameapparatuur. In de ruimte zelf bevond zich reeds de Steinway Concert Grand Piano - Model D.

Voor de door mij beluisterde CD laag nodigde Willisohn enkele bevriende muzikanten naar de studio in het Duitse Northeim waar saxophone, guitar, cor anglais, electric & fretless bass en drums aan de Schotse opname toegevoegd werden. Hoewel de fraaie nummers opgenomen zijn in een klankbalans die voller klinkt dan ik van het Duitse gitaarlabel gewend ben, en daardoor het bluesy karakter geaccentueerd wordt, mis ik de echte ‘vette’ bluesklank die ik hoor op schijven van een zanger als Doug McLeod. Verder vind de audiofiel in mij het jammer dat aan het uitklinken van de instrumenten te horen is dat ze niet allen in dezelfde ruimte opgenomen zijn.

 

Aanvullende informatie
Format: Hybride (SA)CD (5.1 + stereo SACD mix & CD-Audio) SFR 357.4038.2
Label: Stockfisch-Records
St-Blasien/Herrenhaus
37154 Northeim
Deutschland 


EDITORS' CHOICE