REVIEW

Miles Davis - The Colombia Recordings

Luc van Gaans | 24 maart 2005

Miles Davis & John Coltrane klinkt even vertrouwd in de oren als Parker & Gillespie, Lennon & McCartney en Gert & Hermien. Zonder enige twijfel hebben ze als duo een substantiele bijdrage geleverd aan de geschiedenis van de jazz muziek. Miles Davis, zelf misschien wel de grootste jazzmuzikant ooit, was er de man niet naar om grote buigingen te maken voor anderen. Maar voor John Coltrane boog hij diep en respectvol.

Miles Davis & John ColtraneZijn belangrijkste periode is dan ook voor een groot deel aan Coltrane te danken. `Kind of Blue´ als vlaggenschip werd tussen 1955 en 1961 geleverd, temidden van andere klassiekers als ´Round About Midnight en Milestones. Reden genoeg voor Colombia om in het kader van het uitbrengen van de Miles Davis totaalcollectie ook een box te wijden aan deze illustere samenwerking. Werd de 6 cd´s tellende verzameling eerder als luxe metalen editie op de markt gezet, nu is hij ook verkrijgbaar in een ´beter te betalen´ kartonnen doos versie. Maar dat maakt de set zeker niet minder interessant, integendeel.

Minder luxe editie? Je zou het niet zeggen als je hem in handen hebt. De meeste jazzfanaten zullen onmiddellijk gaan watertanden. Het ziet er ronduit schitterend uit: een warme rode openklapbare doos, waarop een ronduit prachtige foto van Miles en Coltrane, met daarin 6 cd´s keurig uitgestald en een mooi boekwerk dat tussen de kaft zit geklemd. Als er dan toch wat gezeurd moet worden, hier is gelijk een minpuntje op te merken. Toen ik het boekje openvouwde om de inhoud te bekijken schoof gelijk het kaftje van de nietjes. Da´s jammer, voorzichtigheid is dus geboden! Het boek(je) levert in ieder geval voldoende stof om een deel van de avond kijkend en lezend door te brengen.

In 70 pagina´s wordt u volledig geïnformeerd over de periode waarin Miles en Coltrane samenwerkten, welke muziek er werd gemaakt, over de sideman van het beroemde kwintet en sextet. Daarnaast wordt een volledige discografie en albumindex gegeven van de periode 1955-1961. Het geheel wordt geïllustreerd met schitterende foto´s. Alleen al daarvoor zou je de box kunnen aanschaffen. Maar het gaat natuurlijk vooral om de muziek.

Daarmee kan Colombia simpelweg geen missstap begaan. De periode 1955-1961 is wellicht de meest productieve van Miles Davis en in deze periode leverde hij zijn beste en meest geliefde muziek. Er wordt een totaalbeeld gegeven: al het reeds officieel uitgebrachte werk staat op de verzameling, alsmede diverse niet eerder uitgebrachte stukken. En dan praten we vooral over alternatieve, afgekeurde of ´minder gelukte´ takes. Dat levert interessant vergelijkingsmateriaal op voor de echte liefhebber. Uit de overtuiging van Miles´ solistische passages wordt in ieder geval duidelijk dat hij nooit hoefde te zoeken in zijn solo´s maar precies wist welk verhaal hij wilde vertellen. Hij kon blindelings vertrouwen op zijn ritmesectie waardoor hij fantastisch kon leunen in de muziek. Dat geeft de enorme rust en uitstraling waarmee hij zo beroemd is geworden. Steeds is hij op zoek naar het creeren van spannende momenten in de muziek, dat hoor je in alle takes terug. Als je de box in zijn geheel beluistert moet je tot de conclusie komen dat het niet het opnemen of spelen van de muziek was dat het tot kunst heeft verheven. Het kiezen van de meest geschikte tracks moet veel moeilijker zijn geweest.

Met het uitbrengen van deze verzameling heeft Colombia in ieder geval veel minder keuzes moeten maken dan destijds, dat maakt het allemaal wat gemakkelijker. Het resultaat is een fantastische box met geweldige muziek. Heel vreemd is het dan ook dat de 6e cd met live-opnamen een ronduit slechte geluidskwaliteit heeft. De trompet van Miles is alleen op de achtergrond te horen. Is dat een productiefoutje soms? Ik kan het me haast niet anders voorstellen. Hoe dan ook, de rest is en blijft de moeite waard. Een laatste minpuntje dan: de box past niet tussen alle andere cd´s in de kast. Geeft niets hoor, ik zoek er wel een ander mooi plekje voor…!


Aanvullende informatie:

Miles Davis & John Coltrane
The Complete Colombia Recordings 1955-1961, COL 516249 2
6-cd box set, 18 previously unreleased tracks, 70 pages booklet.
www.miles-davis.com


EDITORS' CHOICE